Everest sallandı!

Dünyanın zirvesi Everest ve çevresi, 7.9 şiddetindeki depremle sallandı... Yaklaşık 2 dakika süren sarsıntı, 1134 kişinin ölümüne neden oldu.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Nisan 2015 Güncelleme 26 Nisan 2015, 01:42
Everest sallandı!

İÇİNDEKİLER

Çin ile Hindistan arasında bulunan Nepal, dün 7,9 büyüklüğünde depremle sarsıldı. Ülkede son 80 yıldır yaşanan en şiddetli depremin merkez üssü, başkent Kathmandu'nun 80 km kuzeydoğusu ile Pokhara şehri arasında oldu. 2 dakika süren sarsıntı, yerel saat ile 11.56'da yerin 11 kilometre derinliğinde yaşandı. Bin kişinin hayatını kaybettiği deprem, komşu ülkeler Pakistan, Hindistan ve Bangladeş'te de hissedildi.

DEPREM VADİSİ
Yetkililer, "Depremin 2.5 milyon kişinin yaşadığı Kathmandu Vadisi'nde olması nedeniyle ölü sayısının artmasından korkuyoruz" dedi. Kathmandu'dan 550 km uzaklıktaki Pakistan'ın Lahore kenti ile özerk bölge Tibet'in başkenti Lhasa'danın depremi hissetmesi sarsıntının büyüklüğünü gözler önüne serdi.

12 DAĞCI CAN VERDİ
Hindistan'da da başkent Yeni Delhi ile birlikte Uttar Pradesh ve Bihar eyaletlerinde halk sarsıntının ardından sokaklara döküldü. Deprem, ülkedeki asırlık tapınakları yerle bir ederken, dünyanın en yüksek dağı olan Everest'te de çığ düşmesine neden oldu. Çığ faciasında da 11 dağcı hayatını kaybetti. Binlerce dağcı, deprem sonrası Everest seferini iptal etmek zorunda kaldı. Başkentte yıkılan binalar arasında yüzyıllık tapınak ve kulelerin de bulunduğu açıklandı. Başkentin simge yapıtlarından Dharahara Kulesi'nin de yıkıldığı açıklandı. 1800'lerde yapılan ve UNESCO'nun tarihi yapı olarak tanıdığı Dharahara Kule'sinin enkazının altında 50 kişinin kaldığı öğrenildi. Sarsıntının etkisiyle ayrıca birçok bölgedeki yollar ikiye ayrıldı. Depremin ardından yaşanan büyük panik ile halk sokaklara akın etti.

3 KENT YIKILMIŞTI

Radyo ve televizyonlarından halka evlerinden uzak durmaları çağrıları yapıldı. Uzmanlar, halkı şiddetli artçı şoklara karşı uyardı. Ana depremde yıkılmayan evlerin daha sonradan yıkılma ihtimalinin çok yüksek olduğu kaydedildi. Nepal'de 1934'de 8 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Söz konusu sarsıntıda Kathmandu, Bhaktapur ve Patan gibi kentler, yerle bir olmuştu.

ARTÇILAR DA YIKTI GEÇTİ
Ana depremden sadece yarım saat sonra 6,6 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı yaşandı. Ardından 6,3, 6,1, 5,9 büyüklüğündeki artçılar, her 5 dakikada 1 devam etmesi nedeniyle sokaklardaki halk arasındaki korkunun artmasına neden oldu. Yetkililer, enkaz altında kalanların sayısının 3 binin üzerinde olduğunu açıklaması, bölgedeki paniği zirveye çıkardı. Hükümet yetkilileri, çevre ülkelerden acil yardım talebinden bulundu. Artçı depremlerin birçok binayı yıktığı belirtildi.