Sözde dava

AİHM Büyük Daire, Doğu Perinçek'in, "Sözde Ermeni soykırımı emperyalist yalandır" sözleri üzerine davalık olduğu İsviçre'nin başvurusunu görüştü. Aktör George Clooney'nin eşi Osmanlı torunu avukat Emel Clooney, Osmanlı'yı suçladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Ocak 2015 Güncelleme 29 Ocak 2015, 01:55
Sözde dava

İÇİNDEKİLER

Doğu Perinçek'in İsviçre'de verdiği konferanslarda, sözde Ermeni soykırımının emperyalist bir düzmece olduğunu söyledi. Bunun üzerine bu ülke yargısınca 'ırkçı ayrımcılık' gerekçesiyle cezaya çarptırıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ise 'ifade özgürlüğü' vurgusu yaparak İsviçre'yi haksız buldu. Perinçek-İsviçre davasının temyiz duruşması ise dün yapıldı.

YANLIŞ YAPTIN EMEL
Mahkemede konuşan Perinçek, "Avrupa insanının özgürlüğü için buradayız" dedi. Özgürlüğün statükoya karşı çıkanların ihtiyacı olduğunu vurgulayan Perinçek, I. Dünya Savaşı'ndan kalan ön yargıların geleceği olumsuz etkilemesinden kurtulmak gerektiğini kaydetti. Davaya müdahil olan Ermenistan'ın hukuk ekibinde yer alan ünlü aktör George Clooney'nin eşi Emel Clooney ise "1920'de Osmanlı, Sevr Anlaşması'nda katliamların sorumlularını yargı karşısına çıkarma sözü vermişti" diye konuştu. Emel'in açıklamalarına, tepki yağdı.

DENİZ BAYKAL DA GİTTİ
Sosyal medyada örgütlenen on binlerce Türk vatandaşı, Osmanlı torunu olmasına rağmen Emel'in para karşılığı bu tezi savunduğunu iddia etti. AB eski bakanı Egemen Bağış ile CHP eski Genel Başkanı ve Antalya milletvekili Deniz Baykal, duruşmayı yan yana takip etti. Duruşmayı CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç ve bir grup parlamanter de izledi. Avrupa'nın çeşitli kentlerinden de çok sayıda Türk Strasbourg'a gitti.

TARİHİ BİR HUSUS
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, davayla ilgili, "Bugün Büyük Daire'de görüşülecek husus, tarihi bir husus. Hem Türkiye, hem de Avrupa Birliği değerleri bakımından tarihi öneme haizdir" dedi. Çalışma eski Bakanı Yaşar Okuyan, "Bakın burada Avrupa'nın çeşitli yerlerinden gelmiş insanlar, Türk dayanışmasına imza attı" dedi.