1967 darbesi

İsrail'e derin darbe... AB, Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Golan Tepeleri'nin 'İsrail Devleti toprağı olmadığını' belirten bir kanun hazırladı. İsrail, ABD ve İngiltere'den tepki gecikmedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Temmuz 2013 Güncelleme 17 Temmuz 2013, 22:44
1967 darbesi

İÇİNDEKİLER

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da güçlü olmak isteyen ülkeler ard arda hamleler yaptı. Mısır'daki darbe ile ABD, İngiltere ve İsrail, elini güçlendirdi. Eli zayıflayan AB, ilk darbesini İsrail'e vurdu. Avrupa Birliği, İsrail ile yapılacak anlaşmalarda ve verilecek fonlarda 1967 öncesi sınırların dışına çıkılmasını yasakladı.

TİCARET YASAKLANACAK
2014'te yürürlüğe girecek uygulamaya göre, AB ülkeleri ile İsrail arasındaki anlaşmalarda Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Golan Tepeleri'nin "İsrail Devleti toprağı olmadığını" belirten bir ifadenin yer alması kararlaştırıldı. Uygulama çerçevesinde İsrail'in yerleşimlerinde üretilen malların ticareti ise ilk etapta yasaklanmazken, 2014 sonu itibariyle de bu yasağın başlayacağı iddia edildi. AB'nin açıklamasında İsrail'in uluslararası toplum tarafından tanınan sınırlarıyla, Filistin toprakları arasında bir ayrım yapılması gerektiğine de sert bir şekilde dikkat çekildi.

DİKTAYI KABUL ETMEM
İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrail'in Filistinlilerle barış görüşmelerine yeniden başlamaması halinde "AB'nin yeşil hat ötesindeki İsrail kuruluşlarına hibeyi engelleyecek" yasa çıkaracağı şeklindeki uyarısına sert cevap verdi. Netanyahu, "Yüz binlerce Judea, Batı Şeria, Golan tepelerinde ve birleşik başkentimiz Kudüs'te yaşayan İsraillinin zarar görmesine izin vermeyeceğim. Sınırlarımıza dışarıdan yapılacak bir diktayı kabul etmeyeceğiz" dedi.

LONDRA VE ABD KARARI ELEŞTİRD
İngiltere, AB'nin bu kararının hiç memnun olmadığını hemen deklara etti. Başbakan Cameron'ın yardımcılarından biri, The Guardian gazetesine verdiği demeçte, "BM kararlarını ve uluslararası yasaları hiçe saymak böyle bir şey olmalı. 1967'den beri kabul edilen sınırlar, bizim için geçerlidir" dedi. Beyaz Saray'ın da AB'nin aldığı bu karar sonrası AB Başkanı Barroso'yu aradığı ve olayla ilgili tepkisini dile getirdiği belirtildi.

* İsrail Başbakanı Netanyahu'nun dün kurmaylarını topladığı ve bu kararla ilgili neler yapabileceklerini masaya yatırdığı belirtildi. İsrail'in, AB'nin aldığı bu karara mutlaka misilleme yapmak istediği de iddia edildi.

* Golan Tepeleri, 1967'de, Altı Gün Savaşı sırasında İsrail'in askeri işgali altına girdi. 1981 yılında da Golan'ın ele geçirdiği bölümlerini tek yanlı olarak ilhak etti.