Şişlik deyip geçmeyin!

Tiroit kanseri, çoğu zaman rastlantısal olarak saptanıyor. Uz. Dr. Uğur Alp Göksu, boyunda ele gelen şişlik, nefes almada ve yutkunma güçlüğün, tiroidin belirtisi olduğunu söylüyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Nisan 2024 Güncelleme 30 Nisan 2024, 07:03
Şişlik deyip geçmeyin!

İÇİNDEKİLER

Tiroit nodülleri, sessizce ilerliyor. Hayatı zindan ediyor. Uz. Dr. Uğur Alp Göksu, nodüllerin yol açabildiği tiroit kanserinin ses kısıklığı, yutkunma ve nefes almada güçlük, geçmeyen öksürük gibi belirtilerle kendisini gösterdiğini söylüyor. Tiroit nodülleri, tiroit kanseri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi veriyor:

40 YAŞ ÜSTÜ DİKKAT
Tiroit kanseri; ailesinde tiroit kanser öyküsü olanlar, radyasyona maruz kalan kişiler ve 40 yaşın üzerindeki bireylerde daha sık görülmektedir. Ayrıca nükleer kazalar sonrası radyoaktiviteye bağlı olarak tiroit kanseri gelişebilmektedir. Bu kazalardan 40 yıl sonra dahi vakalar bildirilmektedir. Özellikle çocukluk döneminde yüksek doz radyasyona maruz kalmak tiroit kanser riskini artırmaktadır. Bu dönemde diğer kanserler nedeniyle uygulanan tedavi süreçlerinde radyasyona maruz kalma durumu söz konusu ise boyun bölgesini korumak için oldukça dikkatli edilmesi gerekir. Tiroit kanserlerinin tedavisi öncelikle cerrahidir. Cerrahi işlem; tiroit bezinin tamamının veya bir kısmının cerrahi olarak çıkarılmasını içerir.

TAKİP HAYATİ ÖNEMLİ
Tiroit kanseri tedavisinde, kanser hücrelerini öldüren yüksek dozda X- ışınları kullanılan eksternal radyoterapi ve kemoterapiye başvurulabilir. Tiroit hormon tedavisi; cerrahi veya radyoaktif tedavi sonrası uzman doktor tarafından TSH değeri, ek hastalık olup olmadığı ve evresine göre uygun doz ayarlaması yapılır. Tiroit kanseri başlangıçta başarılı tedavi edilse de bazen bazı hastalarda yıllar sonra tekrarlayabilmektedir. Rutin takiplerde, hastanın fizik muayenesi, kan ve görüntüleme testlerinin incelenmesi çok önemlidir.

LENF NODU ALINMALI
Yaygınlığına ve tipine bağlı olarak lenf nodunun alınması gerekebilir. Lenf nodu, ilk cerrahi müdahale sırasında çıkartılabileceği gibi bazen takiplerde sonradan görüldüğünde müdahale edilebilir. 1 cm'den küçük tümörlerde, lenf nodu tutulumu yok ve tek loba sınırlı ise lobektomi denilen tek taraflı cerrahi işlem yapılabilir. Günümüzde bu çok küçük tümörler bulunduğu yere göre cerrahi işlem yapılmadan da uzman tarafından takip edilebilir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN