Merkez'den TL'ye destek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Nisan 2024 Güncelleme 26 Nisan 2024, 07:01
Merkez’den TL’ye destek

İÇİNDEKİLER

Bu yılın 4'üncü toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50'de sabit tutan Merkez Bankası; parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, Türk lirası (TL) mevduat payının artırılması ve Kur Korumalı Mevduat'tan (KKM) TL mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla TL zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz oranını yükseltti.

KKM için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına yenileme ve TL'ye geçiş oranına göre uygulanan faiz oranı üst sınırı, politika faiz oranının yüzde 60'ı, TL mevduat için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına TL'ye geçiş oranı seviyesine göre uygulanan faiz oranı üst sınırı, politika faiz oranının yüzde 80'i olarak belirlendi. Böylece bankaların alabileceği en yüksek faiz KKM hesaplarında yüzde 30, TL mevduat hesaplarında yüzde 40 oldu.

FAİZİ SABİT TUTTU
Merkez Bankası Başkanı Yaşar Fatih Karahan başkanlığındaki PPK toplantısının ardından yapılan açıklamada, "Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir" ifadeleri kullanıldı. Ekonomist Haluk Bürümcekçi, "Politika faizinin, uzun süre yüzde 50 seviyesinde korunacağı düşüncesindeyiz" dedi. Societe Generale Stratejisti Marek Drimal da "Merkez Bankası, 2025'in ilk çeyreğinde politika faizinde 500 baz puanlık indirim yapabilir" diye konuştu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN