Emekliye özel çalışma! Cevdet Yılmaz duyurdu: Milyonlarca vatandaşın geliri artacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz A Haber’de gündeme ilişkin soruları cevaplandırdı. Cevdet Yılmaz “Emeklilerin gelirlerini artırıcı özel çalışma yakında toplumla paylaşılacak” dedi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Nisan 2024 Güncelleme 21 Nisan 2024, 07:00
Emekliye özel çalışma! Cevdet Yılmaz duyurdu: Milyonlarca vatandaşın geliri artacak

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ekonomideki son gelişmeleri AHaber ve APara ortak yayınında değerlendirdi. AHaber spikeri Haktan Uysal'ın moderatörlüğünde TAKVİM Ekonomi Müdürü Faruk Erdem ve APara Yayın Koordinatörü Özlem Doğaner'in sorularını cevaplayan Yılmaz, emeklilerle ilgili özel bir çalışma yapıldığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz "Emeklilerimize 6 ay için bir artış yapılmıştı biliyorsunuz. Bu yüzde 50'ye varan artış 6 ay için geçerli, 6 aylık süre için yapılmıştı. 6 ay sonrası için Temmuz ayında memurlarda olduğu gibi emeklilerimiz için de bu değerlendirmeler yapılacaktır elbette. Dolayısıyla orada gerekli ayarlamalar mutlaka ele alınacak, yapılacaktır. Bir taraftan da Çalışma Bakanlığımızın emeklilerle ilgili yaptığı, gündelik hayata dokunan birtakım çalışmalar, hazırlıklar var. Onlar da tamamlandığında Çalışma Bakanlığımız bunları toplumla paylaşacaktır. Burada da emeklilere önemli destekler bulunuyor" dedi.

ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ
Emeklileri enflasyona ezdirmeyeceklerini söyleyen Cevdet Yılmaz, "16 milyon emeklimiz var. Çalışan sayısını artırmamız lazım ki bu dengeyi gerçekleştirelim. Bu yönde de umut verici gelişmeler var, istihdam artışı var" dedi.

AMACIMIZ SOSYAL REFAH
Enflasyonla ve fahiş fiyatlarla mücadelenin devam ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz asıl amacın toplumda kalıcı refahı sağlamak olduğunu ifade etti. Cevdet Yılmaz, "Mevsimsel etkiler, politikalarımızın etkisi ve baz etkisiyle birlikte özellikle yaz döneminde enflasyonda belirgin bir düşüşü hep birlikte göreceğiz. Haziran, temmuz, ağustos enflasyonunu kastediyorum. Bu üç ayı topladığınızda yüzde 20 civarında, 20 puan civarında bir düşüş beklentimiz var. 2025 yılında ise yüzde 20'nin altında bir enflasyon programımız, tahminimiz, beklentimiz ve politikamız var. 2026'da ise tek haneli rakamlara yeniden ülkemiz kavuşacak. Bunun da programını, planını yapmış durumdayız, adım adım bunu hayata geçiriyoruz" diye konuştu.

FIRSATÇIYA CEZA
Yılmaz, maliyetten bağımsız, reel zeminden kopuk fahiş fiyat meselesinin gündemlerinde yer aldığını anlatarak şunları kaydetti: "Bu konularda Ticaret Bakanlığımızın, Meclis grubumuzun yürüttüğü çalışmalar var. Yapılan çalışmalarda da işin özü yaptırımları daha güçlü hale getirmek". Yılmaz, kanuni düzenlemelerin dışında denetim kapasitesinin arttırılması, yeni teknolojilerin yaygın kullanımı gibi farklı hususlarla çok boyutlu şekilde fahiş fiyatın üzerine gideceklerini söyledi.

YALANLAMAKTAN YORULDUK
IMF'nin Türkiye ile ilgili yaptığı açıklamayı da değerlendiren Yılmaz, seçim öncesi süreçte de bunu çok yoğun bir şekilde yaşadıklarını, maalesef artık dedikodunun, spekülasyonun adının kulis bilgisi olduğunu vurguladı. Temeli olmayan hiçbir veriye dayanmayan iddiaların dolaşıma sokulduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Yalanları yalanlamaktan yorulduk. Kesinlikle IMF ile standby vesaire öyle bir şey söz konusu değil. Oraya biliyorsunuz 2013'te noktayı koyduk" dedi.

TASARRUF DÖNEMİ
Kamuda tasarrufa yönelik geniş bir çalışma başlattıklarını ifade eden Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığının bu konuda yürüttüğü çalışmaların değerlendirileceğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a arz edileceğini kaydetti. Yılmaz, bu çalışmalarla gereksiz harcamaları ortadan kaldırmayı, harcamaları önceliklendirmeyi ve daha verimli hale getirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

İSRAİL'LE TİCARET
İsrail ile ticaretin arttığına yönelik iddiaları değerlendiren Yılmaz şunları söyledi: "7 Ekim'den 14 Nisan'a, 'ticaret arttı' diyorlar ya, ihracatımız yüzde 30 azalmış İsrail ile ithalatımız yüzde 44 azalmış. Başından beri bizim siyasi irademiz ortada. Silahlar, mühimmat, askeri amaçla kullanılabilecek malzemeleri zaten tamamen durdurduk. İnsani yardım ulaştırmamıza İsrail'in engel olmasından sonra, askeri mühimmat, silahlara ilave olarak, zaten o konuda tavrımız netti, ona ilave olarak 54 mal grubunda 1019 ürüne ticaret kısıtlaması getirdik."

FİLİSTİNLİ ALIYOR
Kısıtlama getirilen mal gruplarının Filistinlilere önemli bir faydası olduğu için bugüne kadar kısıtlama yapmadıklarını dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:

"İsrail diyoruz resmi devlet olarak, o sınırlar içinde 8 milyon Filistinli Müslüman yaşıyor. Buna mukabil 7 küsur milyon da Yahudi dinine mensup yaşayanlar var. İki devletli bir yapı olmadığı için resmiyette İsrail ile ticaret olarak görünüyor yaptığımız bütün ticaret. Halbuki bunun bir bölümü oradaki Filistinlilerin ihtiyaçlarına dönük."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN