Kolesterol kalpte başrol

Kalp ve damar hastalıkları, erken teşhis edilmediğinde ölümle sonuçlanıyor. Uzm. Dr. Ahmet Yanık, şeker, tansiyon ve kolesterol hastalarının risk oluşturduğunu söylüyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Nisan 2024 Güncelleme 17 Nisan 2024, 07:01
Kolesterol kalpte başrol

İÇİNDEKİLER

Kalp ve damar hastalıkları, dünyadaki en önemli ölüm sebeplerinden birini oluşturuyor. Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Yanık, hastalığa yakalanmamanın ve sağlıklı kalmanın detaylarını paylaşıyor. Hastaların uyması gereken kuralları anlatıyor:

FAST-FOODU BIRAKIN
Kalp sağlığımızı korumak istiyorsak haftanın 4-5 günü 30 ile 45 dakika fiziksel aktivitede bulunmak gerekiyor. Sebze ağırlıklı beslenmek, fast-food tarzı yiyeceklerden uzak durmak, tuz alımının kısıtlanmasına dikkat etmek lazım. Sigara içenlerin kalp hastalıklarına yakalanma riski, içmeyenlere göre 3-4 kat daha fazla. Ayrıca şeker, tansiyon ve kolesterol yüksekliği kalp hastalıkları için risk oluşturuyor. Bu hastalıkları olanlar kontrollerini aksatmamalı ve ilaçlarını kullanmalıdır.

40 yaşını geçmiş herkese yılda en az 1 kez kalp muayenesini öneriyoruz. Kalp hastalıklarının en büyük belirtisi göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı ve bayılma gibi şikayetler olur. Göğüs ağrısını birçok hastalık yapabilir. Kalp hastalığında göğüs ağrısı genelde göğsün orta kısmında çeneye veya sol kola yayılan, 10-15 dakika süren bir baskı, yanma şeklinde olan ağrıdır. Hastaları muayene ederken fizik muayenenin yanı sıra EKG'lerini görüyoruz, ekokardiyografi yapıyoruz. Eğer kalp damarında bir tıkanıklık bulursak o zaman koroner anjiyografi yapıyoruz. Bu da 10-15 dakika sürecek bir işlemdir. Hastalara anestezi vermeden el bileğinden ya da kasıktan anjiyolarını yapıp, kalp damarlarını görüntülüyoruz. Bir tıkanıklık buluyorsak genellikle aynı esnada balon ve stent işlemi ile damarlarını açıyoruz.

GENÇ YAŞTA DAHA CİDDİ
Kalp krizlerinin çeşitleri var. Bazı krizler daha ağır seyrediyor. Bayılan hastalarda aynı esnada ritim bozukluğu olabiliyor, kalbi duran hastalar olabiliyor. Bazen hastalar acil servise direkt kalbi durmuş şekilde gelebiliyor. Bunlar kalp krizinin boyutuna göre değişiyor. Tüm kalp krizleri aynı değil ama bazıları ağır seyredebiliyor. Genç yaşta kalp krizleri daha ciddi seyredebiliyor. Bazı hastalar hastaneye bile yetişemeyebiliyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN