Havada can pazarı: Teleferik faciasında devlet seferber oldu

Antalya’da vidanın kırılması nedeniyle devrilen direğe teleferik kabininin çarpması sonucu havada asılı kalan 174 kişi, filmleri aratmayan bir çaba ile kurtarıldı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Nisan 2024 Güncelleme 14 Nisan 2024, 06:57
Havada can pazarı: Teleferik faciasında devlet seferber oldu

İÇİNDEKİLER

Antalya'da teleferik direğindeki vidanın kırılması sonucu Memiş Gümüş'ün öldüğü, 7 kişinin de yaralandığı teleferik faciasının ardından devlet, 24 kabinde mahsur kalan 174 vatandaşı kurtarmak için seferber oldu. AFAD, emniyet, jandarma, itfaiye, sağlık ekipleri ve STK'lardan toplam 2 bin 202 kişinin yürüttüğü çalışmalara, toplam 10 helikopter ve bir kargo uçağı katıldı.

Gece boyunca süren kurtarma çalışmaları sonunda 16 kabindeki 128 kişinin tahliyesi, uzman 84 dağcı ve arama kurtarma ekipleri tarafından kabinlerden alındı. Dün gün boyu devam eden çalışmalarla, 8 kabindeki 45 kişi de kurtarıldı. Operasyon 23 saatte tamamlandı. Olayla ilgili, geniş çaplı soruşturma başlatıldı.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Antalya Şubesi yetkilileri, tesiste 12-13 Aralık 2016'da yapılan ilk incelemede eksikliklerin tespit edildiğini, eksikliklerin giderilmesinin ardından 16 Ekim 2017'de ise ruhsatlandırıldığını anlattı. Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ANET tarafından işletilen teleferiğin bakımlarının aynı şirket çalışanları tarafından yapıldığı, son bakımın ise 19 Şubat-4 Mart arasında gerçekleştirildiği ortaya çıktı.

SABIKALI TELEFERİK
Bakım şirketi çalışanlarından 26 yaşındaki Enes Temel, 7 Mayıs 2022'de 30 metre yükseklikte teleferik kabinlerinin bakımını yaparken dengesini kaybedip beton zemine çakıldı. Kurtarılamadı. Önceki günkü faciada hayatını kaybeden avukat Memiş Gümüş'ün ailesiyle bayramı tatilinde geldiği ve son gün teleferiğe bindiği vurgulandı.

PSİKOSOSYAL DESTEK VERİLİYOR
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bölgede 15 kişilik psikososyal destek (PSD) ve Afet Acil Sosyal Yardım ekibi görevlendirdi. Görevliler hem kazazedelere, hem de yakınlarına destek verdi.

İHMAL VAR MI?
Kazanın yaşandığı teleferiğin 40 gün önce yıllık bakımının yapıldığı açıklandı. Teleferiği işleten ABB iştiraki ANET A.Ş., "ABB Tünektepe Teleferik Tesisleri 19 Şubat-4 Mart tarihleri arasında yıllık bakım kapsamında hizmet veremeyecektir" açıklaması yapmıştı. Bakım yapılmış olmasına rağmen teleferik kazasının yaşanmasının dikkat çekici bulunduğu vurgulandı.

TESİS MÜDÜRÜ BAŞKAN OLMUŞ
Teleferik tesislerinin işletmesinin ANET A.Ş. tarafından yürütüldüğü belirtildi. Bu şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğü'nü son seçimde Başkan Böcek'in isteği üzerine aday gösterilen ve Kepez Belediye Başkanı olan Mesut Kocagöz'ün yaptığı öğrenildi.

ERDOĞAN TAKİP ETTİ
İletişim Başkanı Altun, Başkan Erdoğan'ın facia ile ilgili sürekli bilgilendirildiğini açıkladı. "Kaza tüm yönleriyle araştırılacaktır" ifadesini kullandı. İçişleri Bakanı Yerlikaya, Mülkiye Müfettişleri görevlendirildiğini, Adalet Bakanı Tunç ise soruşturmanın iki savcının koordinasyonunda sürdürüldüğünü anlattı.

AFAD Başkanı Okay Memiş, Vali Hulusi Şahin ve ABB Başkanı Muhittin Böcek, olay yerinde çalışmaları izledi.

DÜNYADA MANŞET
Bild: Türkiye'nin en önemli turizm merkezi Antalya'da faciadan dönüldü. 200'e yakın kişi 600 metre yükseklikte asılı kaldı, 1 kişi öldü.
New York Times: 600 metrede dehşet saatleri. Teleferik kazasında 1 kişi öldü, 7 kişi yaralandı. 500 kişilik kurtarma ekibi, nefes almadan çalıştı.
Guardian: Teleferik kaza yaptı, Türkiye korktu. 1 kişi ölürken, kurtarma operasyonu film gibiydi.
France 24: Fransızlar'ın tercih ettiği tatil kentindeki kaza ve kurtarma operasyonları bölgede endişe yarattı.
El Pais: Antalya'daki kurtarma operasyonu, 150'nin üzerinde kişinin hayatta kalmasını sağladı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN