Hastalığın sıklığı cinsiyette saklı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Nisan 2024 Güncelleme 11 Nisan 2024, 06:58
Hastalığın sıklığı cinsiyette saklı...

İÇİNDEKİLER

Kanser, genç yaşlı, kadın erkek ayırmıyor. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Nail Özhan, kadınlarda ve erkeklerde en çok görülen kanser türleri hakkında önemli bilgiler veriyor. Şunları söylüyor: Kadınlarda birinci sırada meme, ardından akciğer ve kolon kanseri geliyor. Erkeklerde ise 1. sırayı prostat kanseri alıyor. Kadınlarda olduğu gibi ikinci sırada akciğer kanseri, üçüncü sırada ise kolorektal dediğimiz bağırsak kanseri görülüyor. Meme kanseri teşhisinde hastaların eline kitle gelebiliyor, ağrı olabiliyor veya yıllık yaptıkları taramalarda kitleler belirlenebiliyor.

Kolon kanserinde ise karın ağrısı, ishal, makatta kanama gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Kanseri 4 evrede sınıflandırıyoruz. Hasta dördüncü evrede olsa bile uygun hastaların uygun tedavilerle tam şifaya kavuşmaları mümkün. Evrelere göre başarı oranları hakkında da konuşan Özhan, sözlerine şöyle devam ediyor: Birinci ve ikinci evre dediğimiz erken evreler, üçüncü evre ise lokal ileri dediğimiz yani bulunduğu organın bir miktar dışına çıkmış olması... Dördüncü evre ise bulunduğu organdan başka bir organa sıçradıysa, örneğin meme kanseri hastası karaciğerine, kemiğine sıçradıysa bu dördüncü evre oluyor ve bunu ileri evre olarak tanımlıyoruz. Eğer hastaları birinci ve ikinci evrede yakalayabilirsek ki bu en çok istediğimiz şey.

YENİ GELİŞMELER UMUT OLUYOR
Gerek cerrahi, gerek kemoterapi ile hastalarımız yüksek oranda şifaya kavuşmakta ve tekrar hayatları boyunca bu hastalıkla karşılaşmamakta. Fakat evre üç dediğimiz hastalıkta biraz daha ileri evre hastalarda yine çok büyük kür sonuçlarına ulaşabiliyoruz. En büyük sıkıntımız ise dördüncü evre hastalarında. Yani bulunduğu organdan başka bir organa sıçramış ise bu başarımız bir miktar daha düşüyor. Ancak son yıllardaki onkoloji gelişmeler ışığında tam şifaya ulaşabilen hastalarımız oluyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN