Bayramda çalışana ek ödeme: En az 1.983 TL verilecek

Bu bayram yaklaşık 35 milyon kişi seyahat ederken, çok sayıda kişi de görevinin başında. Bayramda tatil yapanlar tam ücret alırken, bu günlerde izin yapamayıp görevleri başında olanları ek ücret bekliyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Nisan 2024 Güncelleme 11 Nisan 2024, 06:58
Bayramda çalışana ek ödeme: En az 1.983 TL verilecek

İÇİNDEKİLER

Ramazan Bayramı'nda 30-35 milyon kişi seyahat ederken, çok sayıda kişi de işinin başında bulunuyor. Bayramda çalışanların ve çalışmayanların hakları en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. İşte merak edilen soruların yanıtları:

ÇALIŞMAYANIN MAAŞI ETKİLENİR Mİ?
Bayram günlerinde çalışmayan işçilere ücretlerinin tam olarak ödenmesi gerekiyor. Ücretten kesinti yapılması söz konusu değil.

ÇALIŞANLARIN HAKLARI NELER?
Arife günü, bayramın birinci, ikinci ve üçüncü günü çalışmaları için ek ödeme yapılacak. Burada tam ücretin yanı sıra çalışılan her gün için bir günlük ücret daha ödenmesi gerekiyor. Bayram günlerinde 1 saat bile çalışılsa, tam gün çalışılmış sayılıyor. Eğer bayram günü işçinin haftalık tatil gününe denk geliyor ve çalışılıyorsa, o günlük ücret için yapılacak ödeme yüzde 50 daha artırılıyor. Arife günü için de bayram günlerindeki ödeme kriterlerine göre para veriliyor. Arife günü saat 13.00'ten sonra yapılan çalışmalar için işçiye yarım günlük ilave ücret ödemesi gerçekleştiriliyor.

ASGARİ ÜCRETLİ NE KADAR ÖDEME ALIR?
Tam maaşına ilaveten çalıştığı her gün için 566,74 lira (17.002,12 / 30) ek ödeme alır. 3.5 günlük ek ödeme de bin 983 lira (566,74 x 3.5) olur.

PARA YERİNE İZİN VERİLEBİLİR Mİ?
Bayramlarda yapılan çalışmaların ücreti işçilere nakit olarak ödeniyor. Bu çalışmalar yerine izin kullandırma gibi bir uygulama mevzuata aykırı. İşveren bayramda çalıştırıp bayramdan sonra izin uygulaması yapamıyor. Ayrıca bayramda çalışana zamlı ücretini ödenmeli. Yani normal gün gibi düşünerek ödeme yapılması mümkün değil.

YASAL UYARI: TAKVİM.COM.TR'DE YAYINLANAN KÖŞE YAZISI/HABERİN TÜM HAKLARI TURKUVAZ MEDYA GRUBU'NA AİTTİR. KAYNAK GÖSTERİLSE VEYA HABERE AKTİF LİNK VERİLSE DAHİ KÖŞE YAZISI/HABERİN TAMAMI YA DA BİR BÖLÜMÜ KESİNLİKLE KULLANILAMAZ. KULLANILMASI DURUMUNDA YASAL İŞLEM BAŞLATILACAKTIR.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN