Ortak adaylı iller mercek altında!

Başkan Erdoğan talimat verdi. Cumhur İttifakı’nın ortak adayla girdiği 4 il için oluşturulan kurul, harekete geçti.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Nisan 2024 Güncelleme 08 Nisan 2024, 07:00
Ortak adaylı iller mercek altında!

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, seçim sonrası yapılan ilk MYK'da sonuçların nedenlerinin araştırılması için bir kurul oluşturulması talimatını verdi. Erdoğan ayrıca, kısa sürede bir rapor hazırlanıp kendisine sunulmasını istedi. Bu doğrultuda yeniden 81 ilde sahaya inecek olan AK Parti ekibinin, büyükşehir, il, ilçe ve belde fark etmeksizin buralarda seçmenin neden oy vermediğine dair yaklaşık 40 soruluk bir anket çalışması yürüteceği öğrenildi.

Bunun yanı sıra Cumhur İttifakı'nın yarıştığı illerin de yakından inceleneceği bildirildi. Buna göre AK Parti ve MHP 22 ilde birbiriyle mücadele etti. Kıl payı oy kayıpları bu iller gitti. MHP ve AK Parti'nin kendi adaylarıyla yarıştıkları Kütahya, Kilis, Amasya ve Yozgat'ta, CHP ve Yeniden Refah Partisi'nin aradan çıkarak seçimleri kazandığı tespit edildi.

Bu durum Başkan Erdoğan'ın dikkatini çekti. Kurmaylarına seçim sonuçlarıyla ilgili kapsamlı bir analiz hazırlamalarını istedi. Bu 4 il için özel çalışma talimatı verdi. Seçmenin bu illerde neden tercihini Cumhur'dan yana kullanmadığının araştırılacağı kaydedildi. Tercihin değişmesinin nedeni aday mı, sandığa gitmeyen seçmen mi, ekonomik gelişmeler mi ya da her iki partinin de bu şehirlerde aday göstermesi mi sorularının cevabının araştırılacağı bildirildi.

YSK KARARINI VERDİ
Yüksek Seçim Kurulu'nda (YSK) seçim sonuçlarına itiraz mesaisi devam etti. Kurul, AK Parti ve MHP'nin itirazı üzerine Kütahya'da geçersiz oyların yeniden sayılmasına karar verdi.

Geçersiz oyların sayımının ardından da sonuç değişmedi. CHP'li Eyüp Kahveci 571 oy farkla seçimi önde bitirdi. Yeniden Refah Partisi'nin itirazı üzerine Şanlıurfa Siverek'teki seçimin 2 Haziran'da yenilenmesine karar verildi. Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde de seçimin tekrarlanacağı belirtildi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine ilişkin tartışmalar da bitmedi. AK Parti'li Mehmet Öntürk'e mazbatası teslim edildi. Bu il ile ilgili son kararı YSK'nın vereceği belirtildi. YSK'ya başvuru sürecinin 10 Nisan saat 17.00'de sona ereceği kaydedildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN