Yaş 70 iş bitmemiş

Ortalama yaşam süresinin 100 yıl olduğu Nazilli'de, insanlar ilerlemiş yaşlarına rağmen cinsel hayatlarını sürdürebiliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Haziran 2009 Güncelleme 13 Haziran 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Başkanı İsmail Tufan, uzun yaşamın sırrının Nazilli'de olduğunu söylüyor. Nazilli'de büyük potansiyel bulunduğunu söyleyen Tufan, "Uzun yaşamın mümkün olduğu Nazilli'de bir sır var. Buradaki yaşlıların yaşam kaliteleri, fiziksel ve cinsel aktiviteleri son derece yerinde" dedi. Buradaki insanların çoğunun 100 yaşını aşmış olduğuna dikkat çeken Tufan, bu insanların yaşlı olmasına rağmen cinsel hayatlarının aktif olduğunu, sadece bazen duyma zorlukları çektiklerini ifade etti. Nazillili insanları mercek altına aldıklarını vurgulayan Tufan, "Biz tüm bunların nedenini araştırma sonucunda göreceğiz" dedi.

Derisini yeniledi, organlarını bağışladı
(Bekir Zeki Adalığ 102 yaşında)
Eşini kaybettikten sonra tek başına yaşamaya başlayan Adalığ, yakınında oturan iki kızının gözetimi altında. Hiçbir kronik rahatsızlığı bulunmayan Adalığ, çarşı-pazar gezmelerini çok seviyor. Kitap okuyan ve günlük gazetesini hiç ihmal etmeyen Adalığ, tam bir Atatürk hayranı. Sokağa çıkarken ceketinin yakasına Atatürk rozeti iliştirmeyi asla unutmuyor. Askerlik yaptığı sırada Atatürk ile selamlaşma fırsatı bulan Adalığ, sohbet etme imkanı bulduğu herkese Atatürk'ü anlatmaktan büyük keyif alıyor.

Sırrı: Düzenli beslenme
Aile bireyleri içinde en uzun yaşayan Adalığ, 96 yaşında deri değiştirmeye başlamış. Deri değiştirmesi büyük ölçüde tamamlanmış olan Adalığ'ın şimdi de dişleri kendini yeniliyor. Uzun yaşamını, sağlıklı yaşamaya borçlu olduğunu belirten Adalığ, yemeklerini çelik tencerede piştikten sonra tencerede tutmuyor. Çünkü, tencerede saklanan yemeğin insanı zehirleyeceğini düşünüyor. Kahvaltısında yumurta, bal ve ceviz yemeği tercih ediyor. Et yemeklerini de seven Adalığ, fazla yemek yemekten kaçınıyor. Sigara ve alkolsüz bir asır yaşayan Bekir Zeki Adalığ, 90 yaşında organlarını da bağışlamış. Adalığ uzun yaşam sırrını, sağlıklı beslenmeye bağlıyor.