SİNAN VARDAR

SİNAN VARDAR

Tarihi 1 Eylül 2009

İnönü Stadı

İnönü Stadı, İstanbul'un gözbebeği. Dünyadaki statlar arasında konumu ve tarihi değeriyle ilk 5'e giriyor. Şu günlerde stadın yenilenmesi projesi gündemden düştü. Şampiyonluklar, transferler ve Turizm Bakanı'nın olumsuz açıklamalarıyla her şey bir anda durdu. Stadın öyle büyük bir turizm potansiyeli var ki, beni çok heyecanlandırıyor. Tabii ki tüm turizmcileri de. Yıllardır düşünüyorum dünya futbolunda gelişmesini gerçekleştiren kulüpler, önce sosyal gelişmelerini sağlıyor. Bayer Leverkusen'in stadının ve kulübün her yönden gelişmesini incelemek için Sayın Atacan Turnuva ile beraber Almanya'ya gitmiştik. Önce 50.000 üyeye çıkmışlar.

6 farklı branş...

Statlarını yenilerken üyelerin statta yaşamalarını sağlamışlar. 8 adet restaurant, cafeler, spor salonları ve başta futbol olmak üzere 6 branşta faaliyet gösteriyor. Üyeler yaş günlerini, davetlerini, düğünlerini hep stattaki işletmelerde kutluyor. 40.000 kombine bilet satıyorlar. Ve kombineler babadan oğula geçiyor. Tabii ki ürün satışları da en pig seviyede. Kulübün borçları sıfır. Futbolda büyük bir devrimin eşiğindeler. Altyapıya büyük önem veriyorlar. Altyapılarında 50'ye yakın Türk çocuğu futbol oynuyor. İleriki yıllarda dünya futbolunda Leverkusen'den yeni Türk futbolcular çıkarsa kimse şaşırmasın. Beşiktaş'ın, İnönü Stadı'nın yeni yapılandırmasını planlarken, Leverkusen'in yaptıklarını tavsiye ediyorum.

Bir taşla iki kuş vurulur
İnönü Stadı'nın dış görünüşünü tarihi eser görünümünde planlamak, konumu itibariyle turizm vadisinin tam göbeğinde olması avantajıyla restaurantlara, cafelere projede yer vermek, üyelerin Beşiktaş'ın sosyal gelişmesine katkı için stadı doya doya yaşamasını sağlamak ve bu planlamayla önemli miktarda gelir sağlamak gerekir. Tarihi eser görünümüyle de yeni projenin müsaadeleri için önce turizm bakanı desteği sağlanır, sonra da tüm kamuoyunun. Sponsorlar da stada isimlerini vermek için sıraya girerler. Böylece bir taşla iki kuş vurulur. İstanbul turizmi önemli bir eser kazanırken, Beşiktaş da yıllardır ihmal edilen eksiği, sosyal gelişmesinin önemli bir bölümünü halleder. Böyle bir gelişme kulübün ekonomisine de büyük bir itici güç olur.
Güneyde sezon devam ediyor. Herkese iyi tatiller.