Tarihi 27 Temmuz 2010

Toskana'da Bocelli

Dünyaca ünlü İtalyan tenor Andrea Bocelli'nin Toskana'da doğduğu kasaba Lajatico'da verdiği muhteşem konserdeydim. 'Sessizlik Tiyatrosu' anlamına gelen amfi tiyatro Teatro del Silenzio'da izlediğim konserin etkisinden hala çıkamadım.
Yaklaşık on bin kişi çıt çıkarmadan Bocelli ve orkestrasını dinledi.
Bocelli iyi bir ev sahipliğiyle, yeni yeteneklere ve usta müzisyen Jose Carreras'a da sahnesinde yer verdi. Her alkış duyduğunda yüzü gülüyordu.
Görme engelli olduğu için sahneye giriş ve çıkışlarında koluna girip ona eşlik edenlerle gayet doğal bir görüntü sergiledi. Modern dansçıları, orkestrası, hatta sahnede bazı parçalarda ritmik yürüyüşlerle ona eşlik eden kendi çiftliğinde yetiştirdiği atlarla müthiş bir görsel şölen yaşattı.
Zaten artık hiçbir konserde sanatçılar sadece çıkıp şarkı söylemiyor. Bir bütünlük içerisinde şov izletiyorlar. Bu konserde de her parça ayrı bir kareografi ile sunuldu. Bocelli kimi zaman tek başına söyledi, kimi zaman da ona eşlik eden genç bir kemancı kız ya da bir soprano ya da bir başka usta isim vardı.

Senede bir kez
Adeta dağ başında diyebileceğim, etrafındaki doğal örtüsü dışında bir şey olmayan amfi tiyatronun onursal Başkanı olan Bocelli, her yıl temmuz ayında burada bir konser verir; yılın geri kalan zamanlarında tiyatro hep sessizdir. Bu nedenle bu isim verilmiş belli ki...
2006 yılında Belediye'ye büyük bağış yaparak bu açıkhava konser alanını yaptıran Bocelli, sadece kendisi burada konser verir, o da senede bir kere! Memleketine bu kadar bağlı bir müzisyen... Zaten konserinde de doğduğu kasaba ve ülkesi İtalya için yazdığı şiiri seslendirdi.
Traverten bloklarla çevrili küçük bir göl kenarında her yıl temmuz ayında verilen bu konser, uluslararası canlı müzik panoramasında çok önemli bir buluşmadır.
Dinleyiciler, aylar öncesinden program yaparak uçak ve konser biletlerini ayarlar.
İzlediğim konserde İtalyanlar kadar özellikle İngilizler ve Almanlar dikkatimi çekti.
Türkiye'den ise, Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Vekili Lütfi Arıboğan ve eşi Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Deniz Ülke Arıboğan ile İtalya'da yaşayan menajer Ali Güven gözüme çarptı.
Bilet fiyatları, 100-400 Euro arasındaydı.
İnternet üzerinden alınan biletler haftalar öncesinden tükenmişti. Kendimi çok şanslı hissetmeme sebep olan benim yerim 11. sırada, 360 Euro'luk bir biletti.
İşte böyle... Sesi kısa sürede dünyaya yayılan, İtalya'da dünyanın en ünlü tenoru kabul edilen Luciano Pavarotti'nin veliahtı olarak anılan Bocelli, verdiği konserle adeta nefesleri kesti.
En çok satan klasik solo albüm ile Guinness Rekorlar Kitabı'na ismini yazdırmış, görme engelli tenor Bocelli, yine dahiligini konuşturdu.