TAYFUN ER

TAYFUN ER

Tarihi 3 Temmuz 2017

Kralın tercihi

Transfer sezonu tam hızla devam ediyor. Şu ana kadar transferin şampiyonu Galatasaray oldu. Son dönemdeki moda deyişle uçakların birisi iniyor, birisi kalkıyor ve Galatasaray'ın transferlerini getiriyor.
Günümüzde artık endüstriyel futbol diye kavramsallaştırılan bir gerçek var ki o da futbolcunun ve teknik direktörün takımının olmamasını getirdi. Bir başka deyişle son kararı para belirliyor.

YARIM KALAN HİKAYE
Bunun geçmişteki aksi bir örneğini anlatmak için geçmişe uzanalım ve Galatasaray'ın efsanesi Metin Oktay'ın transferden dolayı yaşanan kırık bir aşk hikayesinden söz edelim.
Bilindiği gibi Metin Oktay, İzmirliydi ve Galatasaray'a da İzmirspor'dan transfer olmuştu. Taçsız Kral, hayatının sonuna kadar bir ayağı İzmir'de olarak yaşadı ve iki evliliğini de İzmir'den yaptı.
Metin Oktay'ın ikinci ve son evliliği çok sessiz hatta habersiz olmuştu; belki de çok şaşaalı olan ilk evliliğinden sonra böylesini tercih ettiği içindir. Artık unutulan ama o zamanlar fırtınalar koparan yarım kalan da bir hikayeydi aslında ilk evliliği...
İzmir'in çok zengin tüccarlarından Ziya Sarı ve eşi Fatma Hanım'ın küçük kızı Oya, Metin'e 14 yaşında aşık olmuştu.
Kendi ifadesiyle gamzesine vurulmuştu Metin'in. Ziya Bey ve daha sonra kızı Oya Hanım İzmirspor camiasında önemli isimlerdi. Bu bağ nedeniyle platonik aşkı Metin'le tanışmış ve iki genç birbirlerine gönlünü kaptırmışlardı.

DÜĞÜNDE 2 BİN KİŞİ VARDI
Oya-Metin çifti 1958'de Bursa Çelikpalas Oteli'nde nişanlandığında 17 ve 22 yaşlarındaydılar. Nişan töreninin asıl bombası, kayınvalide Fatma Sarı'nın gazetecilere uzun bir nişanlık dönemi olmasını ve müstakbel damadı Metin'in futbol oynamasını istemediğini söylemesi olmuştu.
Metin Oktay, bu ifadeyi duyunca mahcup bir şekilde gülümsemiş ve "alışırlar" demişti. Fatma Hanım, nişanlılık dönemini uzatarak evlenmeden önce Metin'i futboldan koparmayı düşünüyordu.
Kral, Oya Hanım'la 8 ay nişanlı kaldıktan sonra 29 Ocak 1959'da İzmir Kültürpark içindeki nikah salonunda 2 bin kişinin önünde evlendi. Nikah için Galatasaraylı futbolcuların tümü İzmir'e gelmiş, salonun önü de meraklılar tarafından hınca hınç doldurulmuştu. Oya Hanım'ın ABD'de dikilen pırlantalarla süslenmiş gelinliği dilden dile anlatılıyordu.
1959-1960 sezonu bittiğinde söylenenlere göre Metin Oktay'ın Galatasaray'dan 105 Bin TL alacağı vardı. Sözleşmesi de bittiği için yeni sözleşme için peşin para istiyor ama Galatasaray vermek istemiyordu. Bir anda Metin, İzmirspor'a gidecek dedikodusu yayılmıştı. Gazetelere göre İzmirspor, Metin'e 225 Bin TL peşin vara veriyordu.
İzmirspor o günlerde güçlü bir kulüptü elbette Metin'e o kadar para verebilir, Galatasaray'dan koparabilir miydi?
Fısıltı gazetesi aslında paranın 200 Bin lirasını Oya Hanım'ın vereceğini, İzmirspor'un kasasından sadece 25 Bin TL çıkacağını yaymaya başladı.
Üstelik de Metin, eşi Oya Hanım'a vekalet vermişti.


Galatasaray'ın efsane futbolcusu Metin Oktay eşiyle birlikte iken...

RUSYA DÖNÜŞÜ KRİZ
Galatasaray sezon sonunda dört maçlık Rusya turnuvasına çıktı. 22 Temmuz 1960 Cuma günü saat 21:20'de Yeşilköy'e inen Galatasaray uçağını karşılamak için havaalanına çok sayıda taraftar, yöneticinin yanı sıra Oya Hanım da gelmişti.
Üstelik de yanında annesi, babası ve İzmirspor Genel Kaptanı Sami Özok vardı.
Metin için kader anıydı.
Oya Hanım ve yanındakiler az sonra kalkacak uçakla kendisini İzmir'e götürmek için gelmişlerdi aslında. İzmir Çiğli Havalanı'nda kendilerini karşılamak için İzmirsporlu Nazır Sipahi ve Burhan Cevrem bekliyordu.
Metin daha uçaktan iner inmez "Galatasaray'a söz verdim, pazartesi günü imzayı atacağım" deyince Oya Hanım ve yanındakiler adeta buz kestiler. Çünkü onlara göre artık Metin İzmir'e dönecek, çok istedikleri gibi futbolu bırakmasa bile en azından eşiyle birlikte İzmir'de yaşayacaktı.
İKİ cel sede bitti Sonra ne mi oldu? Oya ve Metin çifti iki celse süren davayla 6 ay süre içinde İzmir'de boşandılar. Gazeteler aylarca Oya Hanım'ın peşinde koşup, tekrar bir araya gelip gelmeyeceklerini sordu. Oya Hanım her seferinde olumsuz cevaplar verdi ve Metin'i artık sevmediğini söyledi.
Hatta daha da ağır ifadeler kullanıyordu.
Zaman geçti, hayat devam etti elbette. Oya Hanım, 1964'te zengin bir üzüm tüccarı olan Salih Uz'la evlendi. Salih Bey, İzmir'in efsane belediye başkanı Behçet Uz'un oğluydu. Sağlık Bakanlığı da yapan Behçet Uz, Oya Hanım'ın Taçsız Kral'la evlendiği Kültürpark'ın yani galatı meşhur olarak Fuar da denen alanı da yapan isimdir. Metin Oktay, 2. eşine ait binada "Gol Pub" adıyla bir birahane işletirken, bu mekana çok yakın bir yerde de Oya Sarı "Kantar" isimli bir bar çalıştırıyor ve aynı zamanda da orada şarkı söylüyordu.