TAYFUN ER

TAYFUN ER

Tarihi 30 Ağustos 2015

Görüntü ve öz

Öz ile görüntü aynı olsaydı bilime gerek kalmazdı demişti bir filozof. Maçın skoruna bakarsak söyleyecek bir şey yok gibi ama gerçek hiç de öyle değil.
İyi bir hocaya sahip takımın kötü olmasının 3 nedeni vardır:
1- Oyuncuların yetersizliği
2-Takımın uyum sorunu
3- Oyuncuların formsuzluğu.
Beşiktaş bu üç sorunu birden yaşıyor.
Gole kadar tatsız bir maç, kötü bir Beşiktaş, ondan da kötü ve Muhammed dışında gol atabilir oyuncusu gözükmeyen bir Antep. Golden sonra gardı düşen, çözülen Antep'in bu yıl işi zor. Yanlış kurulan baraja, Oğuzhan'ın güzel vuruşu sonrasını bir tarafa bırakıp "Dost acı söyler" deyip o ana kadar olan takıma bakalım. Çünkü görüntü skordur, ama öz öyle değil.

TOSIC YANLIŞ TRANSFER

Bu rakamlı sistem analizlerini sevmiyorum ama teori denen kelimenin anlamında "kuş bakışı görünüm" anlamı vardır. Beşiktaş, tepeden baktığımızda teorik olarak 4-2-3-1 sistemiyle sahaya çıktı. Bu sistemde defansın önünde oynayan 2 kişi yani Atiba ve Oğuzhan'ın top kaptırmaması gerektiği gibi önündeki Sosa-Olcay-Gökhan'ın da savunma zaaflarını gidermesi gerekir. Oysa Atiba bu yıl formsuz, Oğuzhan da bu tarz bir futbolcu değil ve sık sık da top kaptırıyor.
Yine bu sistemde 3'lü blokta oynayan oyuncuların içeriye kaçıp, kenardan iki bekin bindirme yapması gerekiyor. En uçtaki oyuncuyu ya kanatlardan ortayla ya da ortadan araya atılacak paslarla beslemeniz lazım. Sağ ve sol bekler, Gomez'e havadan top kesmiyor, zaten oyuncu yapıları da bu tip değil.
Merkez oyuncunun, bu maça göre söylersek Sosa'nın da çok iyi oynaması lazım. Bu sistemin kişilerden bağımsız olarak da özelliği budur.
Şimdi kuş bakışından yere inelim ve bu kez de pratik bakalım.
Gözümüzün önündeki Tosic'te kimsenin görmediği cevheri keşfedip aldıran her kimse yanlış yapmış. Stili ve fizik yapısı kanat bindirmelerine uygun değil. Bu kadarla kalsa iyi ama daha da kötüsü çok ağır ve pas yüzdesi de düşük. Penaltı yaptırmadığı sürece Motta, Tosic'i her şartta keser.
Y'den Ş'ye kadar yanlış transfer.

SOL KANAT SIKINTILI

Sol kanat İstanbul trafiği gibi, sadece bazen adım adım gidiyor ama genelde akmıyor.
Andreas Beck dışında topu oyuna sokacak bir bek yok. Ersan'ın futbol hayatı sonuna kadar topu uzun pasla kendi forvetine isabetli olarak atabileceğini sanmıyorum. En azından şimdiye kadar görmedim. O yüzden topu en yakınındaki arkadaşına verirse top rakibe geçmemiş olur.
Beşiktaş'ın rakibi Mersin ya da Antep değil. Trabzon karşısındaki oyunu ve bu maçta da gole kadar oyununu göze alarak, eğri oturup maalesef biraz sert ama doğru konuşalım.
Lafı dolandırmadan söylersek bazı futbolcular vardır, dursun her zaman işe yarar dersin. Gerçekten de yarar ve kadro derinliği için önemlidir. Cenk Tosun tam bu tarife uyuyor. Olcay Şahan da nispeten böyle. Necip ve Kerim Frei da benzer. Cenk'e kaleye arkası dönük top atılmaması gerekiyor. Çalım atma ve topu saklama özelliği yok.

BAZILARI GİTMELİ

Bir de artık gerçekten durmasın dedikleriniz vardır. İsmail Köybaşı, Pedro Franco ve Pektemek de bu kategoriye giriyor.
Kadro açılsın, takıma faydalı olacaklar gelebilsin ve bu çocuklar da hayatlarını başka takımlarda sürdürsünler artık.
Böyle oynayacaksa önce kulübede dursun, ısrar ediyorsa orada da durmasın denen oyuncu tarifi de tam Gökhan Töre'dir. Birisi ona Messi olmadığını, ayağına gelen her topta önce takımın hızını kestiğini, kaptırdığı her topta da takımın zor durumda kaldığını söylesin lütfen.