Selda Uskan

SELDA USKAN

Tarihi 5 Mayıs 2015

Çocuğunuzu sevin

Ben 23 yaşındayım ve iki çocuk sahibiyim. Ama adetlerimize göre evlatlarımı, büyüklerimizin önünde sevip okşayamıyorum. Geçen gece küçük oğlum kucağıma atladı 'Hadi dizilerdeki gibi öpüşelim' dedi. Kayınbabama felç geliyordu. "Bunlara çok yüz veriyorsunuz" diye başladı söze, laf bitmek bilmedi. Selda abla oraya yazar mısınız, 'Çocuk sevgiyle büyür!' Rumuz; Yasaklar

S.U. CEVAP; Bazı yörelerde maalesef 'büyüklerin yanında samimi davranmak' hata olarak algılanıyor. 'Bebekler kucağa alınırsa şımarırlar' inanışı ise bir dönem bize Amerika'dan gelmişti. Hatırlıyorum bütün yeğenlerim doğar doğmaz pusetlerine bırakıldı ve hiç birini sevemedik bile.
O kuşağın bunalım içinde yetişmesi bu yüzdendir.
Ama şimdi uzmanlar diyor ki, 'Bebeğinizi göğsünüze yatırın, sizin kokunuzu duysun, varlığınızı ve gücünüzü hissetsin ki kendine güvenli büyüsün!' Kayınpederinize sorar mısınız; 'günaydın' bile diyemeyen toplumun birbirine seni seviyorum diyebilmesini' neye bağlıyor acaba?

ALTINLAR BENİM HAKKIM!
Selda
abla yeni evliyim. Kayınvalidem ve büyük görümcem düğünde takılan altınları istiyorlar. Düğün masraflarını ödeyeceklermiş. Düğün yapılmasını ailem diretti ama neden vereyim ki o takılar benim gelin olmamın bedeli. Kavgasız tek günümüz yok. Böyle giderse kocamla ayıracaklar. Rumuz; Mutsuzum

S.U. CEVAP; Rüyada gibi yaşanması gereken ilk günlerinde kabusa bakın!
Ama ne yazık ki Türk gerçeği. Çünkü 'gelin kızımızın değeri, takılan altınlarla', ailenin şerefi de yapılan şahane düğünle ölçülüyor. Sonra borçlar dağ gibi ortada kalıyor. Elbette altınlar senin ama unutma ki sıkıntıya düşen o aile de senin.
Önce borçları ödeyin, evinize huzur gelsin.
Takı dediğin ileride nasılsa alınır.