Tarihi 23 Nisan 2013

GDO'lu ürünler meselesi

Gıda ve sağlıklı beslenme meselesi bu ülkede yaşayan herkes için ve tüm insanlık için çok önemli bir mesele...
Bu mesele etrafında en tartışmalı olan konu da GDO'lu ürünler konusuÖ Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in bu konuda çok net bir tavrı var...
Geçenlerde de bu konuda birkaç firmaya adli soruşturma açıldıÖ GDO'lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) pirinç ithalatı soruşturmasında yaşanan gelişmeler diikatle izlenmeli...
Mesela bu soruştuma kapsamında TÜBİTAK'ın Ankara'daki merkez laboratuvarında yapılan incelemede pirinç örneklerinde yüksek oranda GDO tespit edildi. Bu rapor üzerine polis operasyon düzenledi ve üç şirketin yetkilileri; Bayram F., Fuat F., Sezgin F., Abdullah B., Ali S., Nasip M. ve Şerafettin M.'yi gözaltına aldı.
Şüphelilere, "Biyolojik terör" ve "kaçakçılık" suçlamaları yöneltiliyor...
Gazetelere yansıdığına göre 2 Mart'ta başlatılan soruşturma kapsamında, Göze Tarım, Tat Bakliyat ve Tiryaki Agro'ya ait 23 bin ton pirince el konulmasının ardından alınan numuneler, TÜBİTAK'ın Ankara'daki merkez labaratuvarına gönderildi.
Yapılan incelemelerde pirinçlerin yüksek oranda GDO içerdiği tespit edilince, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti. Söz konusu üç şirketin yetkilileri hakkında yakalama kararı çıkarılması üzerine, dün Mersin Gümrük Muhafaza ve Kaçakçılık ekipleri ile Emniyet Müdürlüğü Organize Şubesi polisleri ortak operasyon düzenledi.

TÜBİTAK RAPORU VAR
Pirinçlerine el konulan Tiryaki Agro, Tat Bakliyat ve Göze Tarım, yaptıkları ilk açıklamalarda ürünlerinde GDO olmadığını, aynı gemide ithal edilen mısır ve soya gibi diğer ürünlerden pirinçlere GDO bulaşmış olabileceğini iddia etmişlerdi. İtirazlar üzerine pirinç numuneleri TÜBİTAK ve bazı üniversitelere analiz amacıyla gönderildi.
Savcılığa ulaşan inceleme sonuçlarına göre, pirinçlerde yüksek oranda GDO bulunduğu belirtildi.

RAFTAKİ PİRİNÇTE GDO
Mersin Savcılığı, Tat Bakliyat'a ait 3 parti halinde ithal edilen ve piyasaya sürüldüğü tespit edilen 8000 ton pirincin incelenmesi için 25 ilin Tarım Müdürlüğü'ne talimat gönderdi.
Manisa Tarım İl Müdürlüğü marketlerde satışı yapılan Tat Bakliyat'a ait pirinçten aldığı numuneleri Tarım Bakanlığı'na ait İzmir'deki labaratuvara gönderdi.
İncelemelerde market rafında satılan pirincin GDO'lu olduğu ortaya çıktı.
Raporda, "Pirinçte GDO tespit edilmiştir" denildi.
Bakanlık da soruşturma başlattı Mersin Limanı üzerinden Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO'lu) pirinç ithal edildiği iddiasıyla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da soruşturma başlattı. Bakanlık yetkilileri, firma sahiplerinin gözaltına alınmasının adli soruşturma kapsamında olduğunu belirterek, "Bakanlığımız da iddialar üzerinde soruşturma açtı.
Pirinçlerin incelenmesi, GDO'lu olup olmadıkları, halk sağlığını tehdit edip etmediği yönündeki soruşturmamız devam ediyor"
dedi...
Bu GDO meselesini ciddiye almak zorundayız...