Tarihi 18 Ağustos 2011

Re'sen emekli edilen TSK mensuplarının isyanı

Re'sen emekli edilmiş askerler bir dernek kurdu, bu derneğin başında Servet Kahramaner var... Servet Bey'le dün konuştuk. Ortada çok büyük bir haksızlık var. Ordudan atılmış askerler yanında sorgusuz sualsiz re'sen emekli edilenlerin de mağduriyeti giderilmek zorunda... Bu konuda buradan Başbakan'a sesleniyor ve sözü haksızlığa uğramış askerlerimiz adına Servet Kahramaner'e bırakıyorum... İşte Kahramaner'in açıklaması...
926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na 6191 sayılı kanunla eklenen Geçici Madde 32 ile 12 Mart 1971 tarihinden itibaren olağanüstü dönemlerde mahkeme kararına dayanmayan idari tasarruflarla ilişiği kesilen askeri personelin mağduriyetinin telafisi amaçlanmıştır. Ancak uygulamada, söz konusu geçici maddeden YAŞ mağdurları faydalanmış, diğer mağdurları kapsamadığı anlaşılmıştır.
Başlatılması, tekemmül ettirilmesi ve uygulanması bakımından aynı olan ve aynı sonucu doğuran, sadece Yüksek Askeri Şura kararına eklenmediği için farklılaşan kararlarla ilişiği kesilen personelin mağduriyeti de telafi edilmelidir. Aynı türden mağduriyetler arasında ayrımcılık, kamu vicdanını inciteceği gibi herkes için adalet anlayışına da aykırıdır.
TSK'deki tasfiye sürecinde birçok kişi disiplinsizlik adı altında 926 sayılı TSK Personel kanunun 50/c veya 94/b maddeleri gerekçe gösterilerek ve haklarında yargı kararı olmadan re'sen emekli edilmişlerdir. Bu re'sen emeklilik kararlarının bir bölümü YAŞ'da verilmiş,bir bölümü ise YAŞ'da görüşülmeden Bakan onayı veya kararnameler yolu ile verilmiştir. Bu bağlamda ayrılma gerekçeleri aynı olan personeli çıkarılan bir yasa ile ayrıştırmak hangi adalete sığar. Anayasanın eşitlik ilkesi ile bağdaşmayan bu uygulamalara derhal son verilmeli ve kapsam dışı bırakılan herkes çıkarılmış olan bu yasadan faydalandırılmalıdır.
Yıllardır mağduriyetleri yaşayanlar olarak, ailelerimizin ve çocuklarımızın çektiği sıkıntılar bir yana, bu mağduriyetlerin telafi edilmesi rüyalarımıza kadar girmiş durumda.
Ordudan atıldıktan sonra hayatımı idame ettirmek için ayakkabı boyacılığı yapıyorum. (ortaokul ve lise yıllarımda 6 yıl yaptığım bir meslekti) Çok güzel bir binanın lostra salonunda bu işi yürütüyorum. Sayın Başbakanımız geliyor salona ve ayakkabılarını boyatıyor. O sırada karşılıklı konuşuyoruz. Hayatımı anlatıyorum.
Jet uçaklarında teknisyenlik yaparken şimdi lostra salonlarında ayakkabı boyuyorum deyince Başbakanın gözlerinden yaş damlıyor ve sessizce ağlıyoruz. Tam çıkarken soruyorum bizim durum ne olacak diye, hiçbir şey söylemeden çıkıp gidiyor... Burdan tüm yetkililere seslenmek istiyorum. Haklarında yargı kararı olmadan TSK'den ilişkisi kesilen herkes 6191 sayılı kanunun geçici 32. maddesinden yararlanmalıdır.
Aksi taktirde devlete olan güven ve adalet duyguları zedelenecektir.