DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 21 Ağustos 2017

Kebabe otu tedavi etmez

Bağırsaklarımda ağrı var. Doktor ilaç yazdı ama düzelmedi. Bir kabız bir ishalim. Kebabe otu önerdiler. İyi gelir mi? Ya da ne yesek iyi gelir?
Anlattığın kadarı ile spastik kolit, huzursuz bağırsak hastalığı dediğimiz bir hastalığa sahip olma ihtimalin yüksek.
Karın ağrısı, gaz, kabızlık-ishal atakları ile kendini gösterir. Stres, sıkıntı, dert, keder, evham kişinin bedenini direk etkiler. Tanı konsa da tedavisi uzun sürebilir. Çünkü alışkanlıkları değiştirmek gerekir. Yani ilaçlı tedavisi kadar ilaçsız tedavisi de önemlidir. Kabızlıkta kullanılan bu tarz bitkiler sadece destek verebilir. Esas tedavinin yerini tutmaz. En iyisi bir iç hastalıkları uzmanının takibinde kalmaktır. Yavaş yavaş, sabırla iyileşmeyi bekle.
Meyveler, sebzeler, kepekli undan yapılmış ekmek ve kepekli gıda tüketebilirsin. Tuvaletin geldi mi erteleme. Mutlaka ihtıyacını gör. Yoksa tekrar beklersin.

37 yaşındayım. 3 haftadır cinsel organımda ve torbalarımda yanma gibi garip bir his var. Orgazm olamamaya başladım. İdrarım ağrılı oluyor. Ne yapmalıyım?
Öncelikle iç hastalıkları uzmanına gitmelisin. Genel muayene birçok ihtimali değerlendirmek için gerekli. Cinsel organlar ve onların bölgesinde garip bir his ve orgazm olamama tarifin atılamayıp biriken idrar ihtimalini akıllara getirir.
Nörolojik bir ihtimali de düşündürür. Bel fıtıkları bile bu şikayetleri yapma ihtimali taşıyabilir. Üroloji, nöroloji ve hatta belki de fizik tedavi uzmanına ihtiyaç duyulabilir. Şikayetlerini ciddiye alıp hemen doktora gitmen ve tedaviye başlanması gerekir.

Doktor bey 21 yaşındayım. Fazla adet görüyorum. Demir hapı içerken midem ağrıyor. Eczaneden mide ilacı istedim. 'Beraber içilmez' dedi. Reçetesiz diye mi vermedi?
Eczacımıza teşekkür edelim. Kafamıza göre ilaç kullanmayalım. Antiasit diye bilinen, mide şikayetlerinde hemen alınıp içilmeye başlayan bu ilaçlar demirin bağırsak tarafından emilip bedene girmesini engeller. Yani mide ilacıyla demir ilacını beraber alırsan ağızdan girer, makattan gider. Faydası olmaz. 'Niye iyileşmedin?' diye doktorunun da kafasını karıştırır. Demir ilaçları açken alınırsa daha iyi emilir. Ama mide şikayeti yaparsa bağırsakta eriyen şekli verilebilir, yemekle beraber alınabilir. Doktorun sana göre bir değişiklik yapsın.

Eşimin son 3 aydır cinsel ilişki sırasında ağrısı oluyor. Başlamadan vazgeçiyoruz. Ben de erken geliyorum. Hangi doktora gidelim?
Eşinin canı yanar mı diye düşünmen, sorumluluğunu, hassasiyetini ve kaygılı kişilik yapısında olduğunu düşündürüyor. İlişki sırasında eşinle ilgili duyduğun korku erken boşalmaya zemin hazırlar. Önce eşin için kadın doğum doktoruna gidin. Onun bu şikayetinin nedenini bulun tedavisini yapın. Sonrasında da erken boşalma oluyorsa senin muayene sıran geldi demektir. Bu da utanılacak bir durum değil. Psikiyatrist, üroloji uzmanı desteği gerekebilir. Sorunun çözümü ile ilgili yanlış uygulamalar, cinsel etkinlikten kaçınma, çok sık cinsel etkinlikte bulunma, performans, eşin tepkileri, suçluluk ve utanç duyguları da sıkıntının devam etmesine neden olabilir.

Sayın hocam, çocuğumuzun sünnet vakti geliyor. Etrafımdakiler kafamı karıştırıyor. Kimi 'Sünnetçiye kestir' diyor kimi 'Doktora git' diyor.
Nasıl bir yol izlemeliyiz?

Sünnet; steril koşullarda penisin baş kısmını örten deri parçasının cerrahi olarak kesilerek alınması ve kalan deri sınırlarının kendiliğinden emilebilir ipliklerle dikilmesidir. Steril koşullarda yani mikrop kapmasının engellenebildiği koşullarda yapılmalıdır. İşlem boyunca tam olarak mikropsuz bir ortamın sağlanmalıdır. Cerrahi olarak kesilmesi tüm aletlerin tamamen mikropsuz ve cerrahi standartlara uygun olması önemlidir. Sünnet her yaşta yapılabilir. Geçmişimizde önemli bir yeri olan 'sünnetçi'lik mesleği artık yerini tamamen tıp uzmanlarına bırakıyor. Tercihen operatör doktorlar tarafından hastane ortamında yapılmasını öneriyoruz. 'Lazerli sünnet', 'Kansız sünnet' gibi sloganlar sizi şaşırtmasın. Doktorunuzu seçin, yapılacak tekniğe o karar versin. Sünnet sonrası pansuman, ağrı kesici verilip, suyla teması önlenmesi ve doktor kontrolünde olması önemlidir.