DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 8 Ağustos 2017

Sigaraya başladım cinsel hayatım berbat halde

47 yaşındayım. Tansiyon çıkınca doktor Aspirin verdi. Astımım da var Aspirin astım atağını tetikler mi?
Yeterli tedavi alamayan veya herhangi bir tetikleyici etkene maruz kalan astımlı bir hastada; öksürük, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi, hırıltı ve ıslıklı solunum gibi şikâyetlerin ortaya çıkmasına astım atağı denir. Aspirin, diğer bazı ağrı kesiciler, bazı hipertansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar ise atakları tetikleyebilir. Dikkatli kullanmakta fayda var.

Hocam 6 aylık evliyim. Birkaç ay önce sıkıntılı bir dönem geçirdim. Sigaraya başladım. Ama sıkıntılarım arttı. Öyle ki, cinsel hayatımda hiç mutlu değilim. Sigara yüzünden olabilir mi?
Evet. Sigara erkeklerde cinsel isteksizliğe yol açabilir. Bu tespite gülüp geçenler sigarayı bırakmadığında ilerde mesane ve prostat kanserine yakalanma riski taşır. Ayrıca sigara sperm kalitesini ve hareketini bozduğundan çocuk sahibi olmayı engelleyebilir. Bu yüzden hemen sigarayı bırakın. Hem kendinizi hem de geleceğinizi düşünerek hareket edin.

2.5 yıldır evliyiz. Çocuğumuz olmuyor. Doktora gittik. Benim sperm testim normal çıktı. Eşimde de bir hastalık yok. Başka ne yapabiliriz?
Öncelikle aynı doktorun takibinde kalın. Erkek için üroloji uzmanı, kadın için kadın hastalıkları ve doğum uzman takibi şart. Erkeklerde penis hastalıkları da çocuk olması açısından risk olabilir. İdrar deliğinin penisin uç noktasında olmayıp orta kısımlarına doğru olması söz konusu olabilir. Bu da meninin kadın cinsel organına tam boşalmasına engel olur. Doğuştan veya sonradan (Peyroni hastalığı) olan penis eğriliği ilişkide zorlanma ve meninin iletilmesinde güçlüğe neden olabilir. Doktoru seç, takibe geç.

Yaşım 30. Biraz kiloluyum. Ama açlığa dayanamıyorum. Babam yüksek tansiyondan kalp krizi geçirdi. Benim de tansiyonum arada çıkıyor. Kalp krizi geçirir miyim?
Şişmanlık, hipertansiyon, stres, ailede kalp damar tıkanıklığı bulunması bir arada olursa tıkayıcı kalp damar hastalığı riski yükselir. Düzenli takibine girebileceğin bir iç hastalıkları uzmanı bul. Şeker yükleme testi başta olmak üzere kan testleri yaptırman gerekir. Özellikle hassas CRP testi de yaptır. Sana uygun diyet planı ve diyet eğitimi almak için mutlaka diyetisyen takibi al. Şu ana kadar kalpteki etkileri tespit etmek için ekokardiyografi, efor testi ve 24 saatlik tansiyon holter yaptır.

Doktor bey babam felç geçirdi. 15 gün önce hastaneden çıkardık. Kalçasında kızarmalar var. Yara açılır mı? Ne yapalım?
Açılabilir. Buna bası yarası deriz. Bası yarası uzun süreli bası, hastanın ağrı duyusunun olmaması, hastanın hareketsiz yatması ve bilinç kaybı olması durumlarında sık görülür. Ciltte nem ve ıslaklık, buruşuk çarşaf ve hastanın nakli sırasında ortaya çıkabilecek olan sürtünme ve yırtma güçleri bası yarası oluşumuna katkıda bulunur. Ayrıca hastada mevcut olan beslenme bozukluğu, cilt altı yağ dokusunun azlığı gibi faktörler de bası yarası oluşumunu kolaylaştırır. Hemen doktorunuzun hastayı görmesini sağlayın. Sık sık yatak içinde yer değiştirin, çevirin. Aynı noktaya bası olursa ağırlık-nemsıcaklık etkisiyle cilt aşınır, yara gelişir.