DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 7 Ağustos 2017

Depresyon ilaçları depresyona sokar!

Sayın hocam 54 yaşındayım. Sertleşme sorunum var. Birçok doktora gittim ama sonuç alamadım. Ne yapmam gerekir?
Bu konuda bana bir yol gösterin. Yapılmış bir tahlil, görüntüleme varsa iletin. Sertleşme sorununun yüzde 85'i psikolojiktir. Yaş, huzursuzluk, yorgunluk, borç-harç durumları, eş ile yaşanan olumsuzluklar gibi nedenler sık rastlanır. Yaş nedeni ile testosteron, prolaktin gibi hormonların durumu araştırılabilir. Ayrıca cinsel organın çalışması ile ilgili bazı filmlere ihtiyaç duyulabilir. Öte yandan hipertansiyon, şeker hastalığı, depresyon gibi diğer hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar da sertleşme sorunu yaratıyor olabilir. Yani iyi olmak için içtiğiniz depresyon ilaçları bu durumda sizi depresyona sokar! Bu ayrıntıları paylaşabileceğiniz bir iç hastalıkları uzmanına başvurman rahatlatıcı olur. Kendisi size gereken bilgiyi verecektir.

Teyzemde sirozdan şüpheleniyorlar. Ciğerinden parça alıp test yapacaklarmış. İçkisi-sigarası yok. Bu hastalık neden olur? Yaşı daha 55. Lütfen hastalık hakkında bilgi verin. Tedavisi var mı?
Siroz karaciğerin yetersiz çalışması demektir. Alkol sadece sebeplerden bir tanesidir. Mikroplar, ilaçlar, kimyasal maddeler, romatizmal bazı hastalıklar da siroz yani karaciğer yetersizliğine neden olabilir. Hatta 'kriptojenik siroz' denilen herhangi bir sebebin bulunamadığı siroz tipleri de vardır. Biyopsi tanı koymak için çok önemlidir. Tedaviler sebeplere göredir. Tanı konduktan sonra tedavi edilebilir olup olmadığı netleşir. Yani sizin anlayacağınız sadece içki ve sigara siroza yol açmaz. Tedaviyi üstlenen doktorun tavsiyelerini ciddiye alın. Bu son derece ciddi bir hastalıktır. Kesinlikle ihmale gelmez.

Eşim 52 yaşında. 10 yıl önce basur ameliyatı oldu. Son döneme kadar bir şikayeti yoktu. Ama son günlerde büyük abdestini tutamıyor, üstüne yapıyor. Devamlı gaz kaçırıyor. Bu konuda ne yapmamız lazım?
Makat bölgesinde bizim isteğimizle açılıp kapanan kontrol kası bozulmuş, zarar görmüş olabilir. Veya onu kontrol eden sinir lifi aşınmış, çalışması bozulmuş olabilir. Kendisini ameliyatı gerçekleştiren gastroenteroloji uzmanına götürmenizde fayda var. Bunları tespit etmeye yarayan testler düzenlenebilir. Şikayetleri azaltıcı uygulama, diyet ve ilaçlar kullanılır. Ama hastaya göre değiştiğinden buradan genel tavsiyede bulunamayacağım. En doğru tedaviyi ve tavsiyeyi bir gastroentoroloji uzmanı verecektir. Vakit kaybetmeden harekete geçin.

Cinsel organımda 2 haftadır bir yara var. ağrısız ama. AIDS olabilirmiyim diye çok korkuyorum. ne yapsam bilmiyorum. Yardımcı olabilir misiniz?
Korku hastalıkları arttırır. tanı koymayı geciktirir. Erken Tanı tüm hastalıklar için tedavi ve takibi kolaylaştırır. Düşünerek ya da sadece muayene ederek bu tip tanılar konmaz. Hemen Üroloji, Cilt, İç Hastalıkları veya Enfeksiyon hastalıkları uzmanlarından birine muayene ol. Tetkikler başlansın. Risklerin belli olsun. Ayrıca Tahlil sonuçların sadece sana bildiriliyor. Bundan dolayı ortaya çıkacak tanı sadece tedavinle ilgili olur. Sadece AIDS te değil birçok enfeksiyon hastalığında cinsel organda yara çıkabilir. Sifiliz, Behçet Hastalığı ve bunlara benzeyen farklı hastalıklar söz konusu olabilir. Her birinin takip ve tedavisi farklıdır. Bu nedenle önce tanı koymak gerekir.

Doktor bey yaklaşık 6 aydır cinsel ilişki isteğim azaldı. Adet düzenim de bir garip. Stresim var ama herkes 'Strestendir' diyor. Hangi doktora gitmeliyim? Doktora gitsem önereceğiniz bir tahlil var mı?
Olabilir. Ama önce muayene edilmen doğru olur. Ayrıca Testosteron düzeyi ölçümünü yaptırabilirsin. Kadınlığın vazgeçilmez hormonu östrojen yanında erkeklik hormonu testosteron da kadın sağlığında önemlidir. Genç kızlarda testosteron böbrek üstü bezinden salgılanarak ergenlik döneminde koltuk altı bölgesi ve apış arasında kıllanma olayını başlatır. Boy büyümesinin tamamlanmasına yardımcı olur. Kadınlarda düşük oranda salgılanan testosteron kadınlarda şehvet duygusunun oluşmasında, kadının cinsel isteğinin artışında rol oynar. Testosteronun kadında normal seviyelerde olması kadınların sekste doyuma ulaşması için önemlidir.