DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 6 Ağustos 2017

Şeker hastalığı yaşa bakma

49 yaşındayım. 5 hafta önce yapılan tahlillerimde kan şekerim yüksek çıktı. Doktor 'Şeker hastasısın. İlaç kullan' dedi. Bu kadar kolay mı? Hemen 'şeker hastalığı' denir mi? Daha bu yaşta şeker hastalığı mı olur! Babamda şeker hastası ama 61 yaşında oldu. Başka tahlil yaptırmalı mıyım?
Panik ve korku dolusun diye düşünüyorum. Bu nedenle yapılan tahlillerini yazmamışsın. Şeker hastalığı tanısı için gerekli tetkikleri istediyse hemen sonuca bakıp bu tanıyı koyabiliriz. 75 gram glikoz ile 3 saatlik glikoz tolerans testi, açlık tokluk glikoz testi, HgbA1c testleri istendiyse, şikayetlerin ve muayene bulguların bir arada değerlendirilerek tanı konabilir. Her yaşta şeker hastalığı olabilir. Bu hastalıkta tedavi mümkündür. Yeter ki hastalığı, yapılması gerekenleri, tedavi şeklini öğren. Korkunca hastalık artar. Yok sayınca, umursamayınca hastalık ilerler. Panik yok, tedbir var.

57 yaşındayım. Kendimi iyi hissediyorum. Ayrıca daha yeni evlendim. Eşimle birlikte olmaya çalışırken erken rahatlıyorum. Neden oluyor? Nasıl tedavi olabilirim?
Erken boşalmanın birçok tanımı var. Neye göre erken boşaldığını düşünüyorsun? Eşin tatmin oluyor mu? Bu çok önemlidir. Ancak önemli olan eşlerin cinsel ilişki sırasında hazza, tatmine ulaşmasıdır. Bu oluyorsa strese girme. Ayrıca erken boşalma şikayeti günümüz erkeğinin ortak sorunu. Yaklaşık olarak her 3-4 erkekten birinde olur. Ara ara tekrarlayabilir. Cinselliğin eş ile yaşanmasında, cinsel ilişki uygulamasının başlangıçlarında, cinsel aktivite güçsüzlüğü korkusunda, hassas-duygusal-ayrıntıcı kişilik yapısında, son zamanlardaki cinsel etkinliğin sıklığın artışında ve buna benzer sayısız durumda uyarılma evresinin süresi kısalır ve erken boşalmaya neden olabilir. Yaşla artmaz. Psikiyatrist ve Psikolog desteği gerekir. Ayrıca genel bedensel özellikler açısından iç hastalıkları da tedaviye katkıda bulunur. Merak etme. Gurur meselesi yapma.

Son 5 aydır sıkıntım çok. Zaten sık adet oluyordum, şimdi de kanama miktarı arttı. Çok halsizim. Ne yapayım?
Adet kanamalarının düzenli aralıklarla, ancak fazla miktarda ve/veya 7 günden uzun süreyle oluşuyorsa 'Menoraji' dediğimiz durum akla gelir. Normal bir adet düzeni ortalama 28 gün (7 gün daha fazla veya daha az olabilir) devam eder. Kanama yaklaşık 4 gün (2 gün fazla veya az olabilir) sürer. Beklenen ortalama kan kaybı 40 mililitre (20 mililitre fazla veya az) olabilir. Yani yaklaşık bir su bardağının beşte biri. Bu tariflerden fazla olması durumunda demir kaybı olur. Kansızlık başlar. Halsizlik, çarpıntı ve bir sürü şikayet eklenebilir. Kadın hastalıkları veya iç hastalıkları uzmanına başvur.

6 aydır evliyiz. İlişkiye girmekte zorlanıyoruz. Çünkü o sırada ağrıdığını söyleyip kasılıyor. Doktora gitmiyor. Ağrı kesici krem bir işe yarar mı?
Anlattıklarına bakılırsa 'Vaginismus' dediğimiz hastalıkla karşı karşıyayız. Tedavisi ise cinsel terapi dediğimiz psikiyatrik takip gerektiren sohbetler ve kişinin muayenesine göre değişebilen ilaç tedavileridir. Özellikle psikiyatri, kadın hastalıkları ve iç hastalıkları muayenesi gerekir. Sorun ağrı olmadığından ağrı kesici kremler işe yaramaz. Bu şikayete çözüm adı altında çeşitli uygulamalar hasta ve yakınlarının umudunu ve parasını tüketmekten başka bir işe yaramaz. Bu nedenle kulaktan dolma çare önerileriyle vakit ve nakit kaybetme. Sabır ve gayretle düzelebilen hastalıklardandır. Yeter ki doktor takibiyle süreci sürdürün.

3 aydır doğum kontrol ilacı almaya başladım. 3 kilo aldım. İştahım açık ama bundan mı ilaçtan mı karar veremedim...
Doğum kontrol ilacı diye bilinen hormon ilaçları kilo aldırabilir. İçlerinde progesteron ve östrojen homonu bulunur. Progesteron hormonu vücutta su ve tuz tutulumuna, dolayısıyla ödem ve şişliğe neden olabilir. Östrojen hormonu beyinde açlık merkezine etki ederek iştah artışına sebep olabilir. Ancak şu an piyasada bulunan düşük doz östrojen içeren hapların iştah artışına ve kilo alımına neden olmadığı belirtilmektedir. Yine de kilo almanıza neden olan troit bezi çalışma azlığı, kan şeker düşüklüğü, stres, antidepresan kullanımı gibi diğer ihtimalleri de unutmamak gerekir. Bu nedenle iç hastalıkları uzmanı olarak bizlerin muayenesinden sonra takip ve tedavi planı yapılması gerekir.