DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 25 Temmuz 2017

Doğum kontrol hapını ne zaman alayım?

19 yaşında nişanlıyım. Arkadaşlarım korunacak mısın yoksa hemen çocuk sahibi olacak mısın diye soruyor. Kimden neden korunmam gerekiyor. Ne zaman olacağına ben mi karar veriyorum?
Cinsel ilişki, kadın ve erkeğin bir araya gelmesiyle yaşanır. Cinsel ilişki sonrasında kadın ve erkeğin üreme hücreleri kadın üreme organında olgunlaşır. Sonrasında da çocuk olur. Eşler ilişki sonrasında çocuk sahibi olma ihtimallerini kontrol etmek için, ilişki öncesinde çeşitli uygulamalara başvururlar. Buna korumalı cinsel ilişki denir. Eşinle aldığınız karara göre cinsel ilişki öncesinde doğum kontrol yöntemlerine başvurabilirsiniz.

Bir arkadaşım sordu da onun için öğrenmek istiyorum. Cinsel hastalıktan korunmak için iki kılıf kullanınca daha mı iyi oluyor. Mikrop bulaşması az mı oluyor?
İki ayakkabıyı üst üste giyince daha hızlı koşabiliyor musun? Tabi ki hayır. Bu yüzden üretilmiş tüm malzemelerin kullanım kılavuzunu okuyup kullanalım. Çift kılıf kullanıldığında, bu kullanıma uygun yapılmadığından bozulma, yırtılma olabilir. Bu da mikrop kapma riskini arttırabilir.

59 yaşındayım, iki dizim de ağrıyor. Fizik tedavi dizlerin kurumuş dedi. Arkadaşım annesine ozon yaptırmış. İyi gelmiş. Ben de yaptırsam olur mu?
Ozon tedavisi uygulamadan önce doktor olarak seni muayene etmemiz gerek. Genel bilgi vermek gerekirse ozon tedavisi ağrı kontrolünde, enfeksiyon kontrolünde fayda sağlanabilen bir tedavidir. Bununla beraber PRP tedavisi dediğimiz kişinin kendi kanının sıvısından hazırlanan ve diz eklem boşluğuna enjeksiyon tedavisinden de faydalanabilirsin.

21 yaşındayım futbolcuyum. Beşiktaşlı Caner gibi ben de topuğumun üstüne, aşilime darbe aldım. İlaç aldım ama geçmiyor. Öneriniz nedir?
Bu şikayetle bize gelen hastalarımızı önce muayene ediyoruz. Genel beden özelliklerini ve darbe alan bölgeyi inceliyoruz. Kişiye ve hasara uygun olarak PRP, ozon veya manyetik alan tedavisi öneriyoruz. Beyaz doku dediğimiz lif, tendon, kıkırdak, bağ doku, eklem yüzeyleri damarsız bölgeler olduğu için iyileşmeleri geç ve güç olur.

21 yaşındayım. 2 ay sonra evleneceğim. Ben de doğum kontrol hapı kullanabilir miyim? Yoksa yaşım genç mi?
Kullanabilirsin. Bunun yaşla ilgisi yoktur. Eğer cinsel olarak aktiflik başladıysa doğum kontrol yöntemlerine başvurabilirsin. Ayrıca kendini cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumak için de bu yöntemlere başvurabilirsin. Her doğum kontrol yöntemi seni cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruyamayabilir ve hatta gebeliği de %100 engellemeyebilir.

6 aydır tansiyonum yüksek. 1 ay önce ilaç kullanmam gerektiği söylendi. Daha yaşım 45, şimdi başlarsam alışkanlık yapmaz mı?
Yapmaz. Çünkü tansiyon düşürücü ilaçlarda alışkanlık yapma özelliği yoktur. İlaç kullanılmazsa hastalık riskinin arttığı, kilo verme, sigarayı bırakma, hareket etme gibi ilaç almadan tansiyon düşürücü uygulamalara rağmen tansiyonu emniyetli sınırlara inmeyen kişilere ilaç verilir. Gerektiği halde ilaç kullanmayan kişilerde damar tıkanıklığı, kalp krizi, böbrek hastalıkları gibi ek hastalıklar ortaya çıkar. Erken yaşlarda ortaya çıkan tansiyon yüksekliği durumu daha erken ek hastalık çıkması demektir. Korkma, korku tansiyonu yükseltir. Doktoruna güven, dediğini uygula.