DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 22 Haziran 2017

‘Eşim benden uzak duruyor’

65 yaşındayım. Eşim cinsel ilişkiye girmekten kaçınıyor. Bende hala istek var. Doktora söylemeye çekiniyorum. Ne yapmalıyım?
Önce eşinle bu konuyu konuş. Ayıp diye düşünüp eşinle konuşmazsan hangi nedenle isteksiz olduğunu anlayamazsın. Yaş ilerledikçe kas, kemik, eklemler aşınır. Eski alışkan olduğunuz pozisyonlar şimdi rahatsız edici olabilir. Uygun ilişki pozisyonlarınızı yeniden düşünün. Eşinin sana anlatmadığı, menopoza bağlı cinsel organ ile ilgili sıkıntıları olabilir.
Gerekirse bir Kadın Hastalıkları Uzmanına muayene olsun. İleri yaş Hanımlar bu yaştan sonra diyerek bu muayenelerini önemsemezler. Bazen idrar kesesi-rahim sarkmaları, ilişki sonrası idrar yapma şikâyetleri olabildiğinden cinsel ilişkiden sakınabilirler. Bunları hallet.

Karın ağrısı nedeni ile hastaneye başvurdum. "Böbrek üstü bezinde kitle var" dediler. Kan tahlili istediler. Kanser miyim?
Karın bölgesi ile ilgili bir görüntüleme sırasında böbrek üstü bezinde tesadüfi olarak saptanan bezelere Adrenal İnsidentaloma denir. Hormonlarla ilgili hastalıklar söz konusu olabilir.
Genellikle yağ bezesi gibi herhangi bir hormon üretmeyen iyi huylu bezelerdir.
Boyutları ve görüntü özellikleri önemlidir.
Aktardıklarınızla Kanser veya kanser değil diyemiyoruz. Kan tahlillerini yaptır. Belki Emar (MR) gerekebilir. Şimdilik panik yapılacak bir durum yok.

Yaklaşık 8 aydır şeker hastasıyım. Yaşım 47. Stresin şekeri yükselttiğini söylüyorlar. Bu doğru mu?
Sıkıntı, huzursuzluk, gerilim, baskı altında iken vücut adrenalin ve kortizon adı verilen stres hormonlarını salgılayarak reaksiyon gösterir. Bu hormonlar karaciğerden kana şeker salgılanmasını sağlar. Ayrıca gerçekte stres, kan şekerinizin yükselmesine neden olurken, siz kan şekerinizi düşmüş gibi hissedebilirsiniz. Çünkü adrenalin düşük kan şekeri belirtilerinin birçoğuna yol açar. Kan şekerinizin yükseldiğini veya düştüğünü bilemiyorsanız, hemen kan şekerinizi ölçmelisiniz. Böylelikle en doğru tedavi yöntemini uygulayabilirsiniz.