DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 11 Haziran 2017

Temizlenmeyen dişler ağzı kokutur

21 yaşındayım. Oruç tutmaya başladıktan sonra ağız kokusu oluştu. 'Orucum bozulmasın' diye dişimi de gün içinde fırçalayamıyorum. Ne yapmalıyım?
Özellikle Ramazan Ayı'nda eğer sahurda yemek sonrası diş fırçalanmazsa ağız kokusu olabilir. Uzun süren açlık dönemlerde temizlenmeyen dişlerdeki yemek artıkları ağız içindeki doğal mikroplar tarafından kullanılır. Kötü kokuya neden olabilir. Besin maddesi niteliği taşımayan diş temizleme maddeleri ile gün içinde de dişler fırçalanabilir. Bu şekildeki fırçalamaların oruç bozmayacağı din uzmanları tarafından ifade edilmektedir. Bununla beraber çürük dişleriniz varsa bunlar da kötü koku yapabilir. Açlık, reflü ve mide hastalıkları, yemek borusu hastalıkları, akciğere ait hastalıklar, dişeti hastalıkları da ağızda kötü koku yapabilir.

Doktor bey, biz yeni evliyiz. 2 aydır panik atak yüzünden cinsel ilişkiye giremiyordum. Tedaviye yeni başladık. Oruç tutmak cinsel ilişkiyi etkiler mi?
Bu kişiden kişiye değişir. Gerek ruhsal olarak istek, gerekse bedensel olarak yeterlilik söz konusu ise, eşlerin ortak isteği ile cinsel ilişki gerçekleşebilir. Ancak sıcak mevsim, 17 saatten uzun süren yememe-içmeme durumu, iftar sonrası bedende meydana gelen değişiklikler ve toplam 6-7 saatlik gece süresi dikkate alındığında Ramazan öncesi alışkanlıkların değişebileceğini tahmin etmek şaşırtıcı olmaz. Sen hem var olan hastalığının tedavisine yeni başlanmış olması hem de Ramazan'ın başında bedenin yeni beslenme ve uyuma düzenine uyum sağlamasının zorlukları nedeniyle ortaya çıkacak sonuçları tedavinin başarısızlığına bağlamaman gerekir.

53 yaşındayım. 1 aydır bağırsaklarımda ağrı var. İlaç işe yaramadı. Bir kabız bir ishal oluyorum. Kebabe otu iyi gelir mi?
Anlattığın kadarı ile spastik kolit, huzursuz bağırsak hastalığı dediğimiz bir hastalığa sahip olma ihtimalin yüksek. Karın ağrısı, gaz, kabızlık-ishal atakları ile kendini gösterir. Stres, sıkıntı, dert, keder, evham kişinin bedenini direkt etkiler. Tanı konsa da tedavisi uzun sürebilir. Çünkü alışkanlıkları değiştirmek gerekir. Kabızlıkta kullanılan bu tarz bitkiler sadece destek verebilir. Esas tedavinin yerini tutmaz. Doktorunun takibinde kal.