DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 6 Haziran 2017

Sahursuz oruç tutmak zayıflatmaz!

Böbrek taşım var. Su içmeyi azaltınca ağrım olur. Yine ağrılarım başladı. Oruç tutmaya devam etmeli miyim?
Böbrek taşı düşürmek süreç olarak tüm bedeni etkiler. Çok ağrılı, bulantı, kusmalar olur. Kısa aralıklarla ilaç kullanımları gerekebilir. Su ve sulu gıda alamama şikâyetleri arttırabilir. Tüm bu etkenler beden dayanıklılığını azaltır. Tıbben orucu ertelemeniz uygun olacaktır. Üroloji doktoru takibi gerekir.

3 yıldır fırında çalışıyorum. 17 yaşındayım. Oruç tutmak istiyorum. Su iç diyorlar, ne kadar su içmeliyiz?
Günde en az 10-12 bardak su mutlaka içmeliyiz. Sıcaklar nedeniyle terlemeyle sıvı kaybı çoksa 1-2 bardak daha ilave edebiliriz. Ancak bu anlattığımız miktar sağlıklı insanlar için ortalama önerilen miktarlardır. Özellikle hastalarımızın kendi hastalıklarını takip eden doktorlardan öneri alması daha uygundur. Örneğin böbrekleri yetersiz çalışan hastaların her birine has farklı miktarda su içme önerileri vardır.

Biraz şişmanım. Acaba sahur yapmadan oruç tutarsam zayıflar mıyım?
Öncelikle zayıflama ya da şişmanlama alınan enerji (gıdalar) ya da harcanan enerji (hareketlilik) arasındaki dengeyle çok ilgilidir. Diyelim ki sahur yapmadınız, iftarla gece yatana kadarki sürede çok miktarda, yağlı şekerli gıdalar tükettiniz ve gündüz çok fazla hareket etmediniz. Yine de kilo alabilirsiniz. Yani yedikleriniz ve harcadıklarınız arasında denge kurarsanız mesele yok. Bedenin dengesini bozmadan aldıklarınızdan fazla harcarsanız zayıflayabilirsiniz.