DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 14 Mayıs 2017

İsteksizliğin çaresi var mı?

57 yaşındaki eşimde sürekli bir cinsel isteksizlik söz konusu. Bunun bir çaresi var mı? Neden olur?
Tabii ki çaresi olabilir. Ama önce nedeni ve hastalığı bulmamız gerekir. Cinsel isteksizlik özellikle moralimizle, huzurumuzla, kaygımızla ilgili bir durumdur.
Eşlerin birbirleri ile ilgili beklentileri, istekleri, saygıları ve sevgileri de önemlidir. Cinsel ilişkiye girebilmek için sakin, güvenli bir mekan yoksa yine istek gelişmesi geç-güç olabilir. Kadınlarda menopoz, erkeklerde andropoz, her iki cinste de troid bozuklukları, testosteron anormallikleri, kullanılan ilaçlar varsa yan etkileri gibi durumlar da isteksizlik ortaya çıkabilir. Bu nedenle eşinizle konuşarak bu ihtimalleri gözden geçirin.

4 aydır açlığa tahammül edemiyorum. Şeker yüklemesi yaptırdım. Kan şekerim yemek yiyince düşüyor? Kan şekerinin düşmesinin sebepleri nelerdir?
Yemekleri ve ara öğünleri düzensiz saatlerde yemek, uzun süre aç kalmak, öğünlerde gerekenden az karbonhidrat almak, her zamankinden fazla egzersiz yapmak, alkol kullanmak, kadınlarda adet kanamasının başlaması, soğuk-ılık ortamdan çok sıcak ortama geçmek, sindirim güçlüğü, mide boşalmasının gecikmesi, şeker hastalığında kullanılan ilaçların fazla miktarlarda ve düzensiz alınması, kan şekerlerinde kontrolsüz düşmelere neden olabilir. Tedavi doğru uygulanan diyet listesidir. Mutlaka bir diyet uzmanının takibine gir.

21 yaşında bayanım. 5 aydır kilo veremiyorum. Doktor, 'İnsülin direnci olabilir' dedi. İnsülin direnci nedir? Tehlikeli bir durum mu?
Glikoz bedenimizin enerjisi, benzinidir.
Gıdalar bedene girer, emilir, karaciğerde glikoz üretilir. Organlarımız da bunu kullanır. Gerek hastalara yapılan gerekse bedenimizin doğal olarak yaptığı insülin doku ve organlara glikozun girmesini ve sonra kullanılmasını sağlar. İnsülin direnci olan kişilerde bu etki olmaz. Şişmanlarda bu durum görülebilir. Kilo vermeyi zorlaştırabilir. HOMA-IR denilen bir test yapılır. Gerekirse düzenleyici ilaçlar verilir.
Korkulacak bir durum değil ancak takip edilecek bir durumdur.