DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 12 Mayıs 2017

Diyabet hastaları kahve içebilir

40 yaşındayım. 3 ay önce şeker hastalığım ortaya çıktı. İlaç kullanıyorum. Günde 2-3 fincan kahve içsem zararı olur mu?
Şeker hastalarına kahve yasak değildir. Ancak şekersiz olması ve günde bir fincanı geçmemesinde fayda var. Kahvenin kan glikozunu yani şekerini düşürücü etkisi vardır. Ayrıca içerdiği polifenol gibi maddelerle ileri yaşlardaki felç riskini de azalttığı biliniyor. Ayrıca karaciğer içinde koruyucu özellikleri olduğu da bilinen diğer faydalarından.

22 yaşındayım bayanım. Genital bölgemde mantar çıktı. Fitil verdiler. Tekrarlamasın diye ne yapmalıyım? Dikkat etmem gereken bir durum var mı?
Özellikle vajina iltihaplanması halinde eşin de seninle birlikte tedavi olmalı. Eğer ondan bulaşıyorsa sen tedavi olsan da tekrar bulaştırabilir. Ayrıca lastik de hasar yapabileceği için ovül formdaki ilacınızı, gebelik oluşumunu önleyici prezervatiflerle veya diyaframla temas ettirmeyin. Tedavi süresince ve tedavi bittikten 2 gün sonrasına kadar da alkol alma. Tekrarlayan mantar hastalıklarında şeker hastalığı açısından tetkik ve takiplerin yapılmalı.

Yaşım 33. Sağ göğsümde şişlik oldu. Doktora gittim, meme grafisi istedim. Ancak çekmediler. Bir şey varsa diye korkuyorum. Siz ne dersiniz?
Mamografi; 3 boyutlu meme yapılarının X ışını kullanarak iki boyutlu olarak görüntülenmesidir. Mamografi memede ele gelen bezelere çok daha erken bir evrede olan, elle fark edilemeyen meme kanserlerini belirlemeye yarar. Meme kanseri ele gelmeden 2 yıl önce mamografi ile belirlenebilir. Mamografi meme kanseri belirtisi ve bulgusu olan olgularda, yüksek risk taşıyan kadınlarda ve yakınması olsun ya da olmasın 50 yaşın üstündeki tüm kadınlarda klinik muayeneye ek olarak yılda bir çekilmelidir. 35 yaşın altında da önerilmez. Meme muayenesinde ele gelen, fark edilir bir kitle yoksa, yaşının da gereği olarak bu tahlil istenmeyebilir. Doktorunun dediğini yap. Kendi kendine meme muayenesi yapmayı öğren ve yapmayı unutma.