DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 16 Nisan 2017

Romatizmal hastalıklar ateş yapar

25 yaşındayım. 2 ay önce ateşim çıktı. Ellerim ve yüzüm kızardı. Antibiyotik verdiler geçmedi. Ağzımda yaralar çıktı. 2.5 ay önce doğum kontrol hapı kullanmaya başladım. Adetim değişti. Bununla ilgili olabilir mi?
Ateş birçok hastalıkta, hastalığın başlangıcında yükselir. Doğum kontrol hapına bedenin verdiği tepki ihtimali de dahil birçok ihtimal var. Özellikle romatizmal hastalıklar aynen anlattığınız gibi başlayabilir. Sigara, güneş ışığı, viral enfeksiyonlar, ilaçlar hastalığın başlangıcını tetikleyebilir. Bunları toparlamak iç hastalıklarının görevi. Sonrasında romatoloji, kadın hastalıkları gibi bölümlere ihtiyaç duyulabilir.

Eşim 47 yaşında. Alkolik. Haftada en az 1 büyük içiyor. 6 aydır sürekli karın ağrısı var. 'Ülserdir' diyor mide ilacı içiyor. Geçmedi. Eczaneden gaz ilacı aldık o da fayda etmedi. Başka bir hastalık olabilir mi?
Maalesef olabilir. Gaz da, mide hastalıkları da karın ağrısı yapabilir. Ama aldığı ilaçlarla bir nebze de olsa rahatlaması gerekirdi. Karın ağrısı yapan diğer sebepleri araştırmak için aile doktoruna, iç hastalıkları uzmanına gitsin. Düzenli alkol tüketen erkeklerde kronik pankreatit dediğimiz iltihaplar olabilir. Beraberinde veya ayrıca kanseri ihtimal dahilindedir. Bunun dışında muayene ve tahlillerle farklı hastalık ihtimallerini de gözden geçirmek iyi olacaktır. Keşkeler kimsenin ağrısını azaltmaz. Yoksa naneyi yiyebilirsin.

23 yaşındayım. Geğirmekten insan içine çıkamıyorum. Zırt pırt yelleniyorum. Soda içiyorum bana mısın demiyor...
İçindeki gaz, sodanın içindeki gazla birleşince her taraf toz duman olur. Sigara içiyorsan bırak. Sakız, çerez yeme. Burnunu bir KBB uzmanına muayene ettir. Tıkalıysa açtır. Atletsiz, ince çorapla dolaşma. Ayağın, karnın sıcak olacak. Az az ye sık sık ye. İyi çiğne. Mutlaka su iç. Sebzemeyve tüket. Tuvaletin gelince erteleme. Aile doktoruna veya iç hastalıkları uzmanına bir kez muayene ol. TSH, kan sayımı, parazit, vitamin eksikliği ile ilgili testleri düzenlerler. Geçmezse endoskopi ihtimalleri var. Hadi hayırlısı.