DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 7 Nisan 2017

Arı soktu ne yapmalıyım?

Şişmanım ve artık zayıflamak istiyorum. Orayı burayı okumaktan kafam çok bulandı. Bende insülin direnci var mıdır. Bir de insülin direnci nedir? Stres ve kararsızlık şişmanlığın en önemli nedenlerindendir. Paniğe gerek yok. İnsülin pankreasta beta hücreleri tarafından üretilen bir hormondur. Glukozu enerji üretimi için gerekli olduğu vücut hücreleri içine taşımaya yardımcı olmak için her yemek öğününden sonra normal olarak küçük miktarlarda salınmaktadır. İnsüline direnç özellikle kas ve yağ (adipoz) dokularının insülinin etkilerine karşı yanıt verme kabiliyetindeki azalmayı ifade etmektedir. Hücrelerin yaşamak için glukoza ihtiyacı olduğundan vücut ilave miktarlarda hormon üreterek insüline karşı oluşan direnci telafi etmeye çalışır. Bu durum kanda aşırı insülin birikimine (hiperinsülinemi) ve insüline duyarlı bazı dokuların aşırı derecede uyarılmasına yol açar. Zamanla bu süreç kan şekeriyle insülin arasındaki ilişkide dengesizliğe ve vücutta sağlıksız bir dalgalanma etkisine neden olabilir. Sende de olabilir. Muayene etmeden, tahlil yapmadan anlamak çok doğru

Doktor bey, piknikte beni arı soktu. Panikten ne doğru ne yanlış kimse anlamadı. Şükür bişey olmadı ama gazoz şişesinden bebek kremine kadar her şeyden şifa umduk. Ne yapmalıyız öğrenirsek daha iyi olacak.
Arı zehrine hassas kimselerde allerjik tepkiler oluşabilir. Yaygın kaşınmalar, cilt döküntüleri, ateşle başlayıp yaygın şişme, bulantı, karın kaslarında kramp, akciğer ödemi, şiddetli terleme, koma hatta ölüme kadar gidebilecek ihtimaller oluşabilir. Arı iğnesini çoğu kez soktuğu yerde bırakır. İğne deriden çıkarılmalıdır. Arının soktuğu yere soğuk tatbiki ve kaşıntıyı giderici solüsyonlar veya pomatlar sürülür. Ayrıca bölgesel olarak amonyak, tentürdiyot ve permanganat sürülebilir.

Eşim son 2 aydır her cinsel ilişkiye girdiğimizde ağrı çekiyor.Doktora da gitmiyor. Ne yapmalıyız?
Anlattığınız konu oldukça önemli bir hastalığı gösteriyor olabilir. Bir uzmanın eşinizi muayene etmesi şart. Kadınların neredeyse yarısında cinsel ilişki sırasında ağrı sorunu yaşayabilir. İlk cinsel ilişkiden itibaren ağrı olabilir. Sonradan cinsel ilişki sırasında oluşan ağrılar, kadının ruhsal yapısındaki değişimden, jinekolojik hastalıklardan veya daha önce geçirdiği cerrahi işlemlerden kaynaklanıyor olabilir. Organik nedenin bulunamadığı durumlarda psikolog görüşü alınmalıdır.