DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 14 Mart 2017

Sık idrara çıkma sistit işareti

Hocam 21 yaşında bir bayanım. Arkadaşlarım sık idrara çıktıklarından doktora gidince sistit tanısıyla ilaç kullanıyorlar. Ben de sık idrara çıkarım. Ama kendimi bildim bileli alışkanlığım bu. Sistit olursak sadece sık idrar şikayetimi olur?
SIK idrara çıkma, şikâyetlerden sadece birisidir. En sık rastlananlarındandır. İdrar yaparken yanma (dizüri) ve sızı (strangüri) acil idrar yapma isteği (urgency), geceleri idrara kalkma (noktüri) vardır. Bazen sızı, idrar yaptıktan sonra olur ve birkaç damla kan görülebilir. İdrar kanlı (hematüri) da olabilir. Hastalar genellikle idrarlarının bulanık ve kötü koktuğunu söylerler. Gene birçok hastanın ağrılı cinsel ilişki (disparonea) şikâyeti vardır. Karında hassasiyet ve hatta küçük çocuklarda karın ağrısı, bulantı ve kusma da tabloya eşlik edebilir. Genellikle ateş olmaz.

Doktor bey, 3 yıldır yaygın ağrılarım var. Doktorlar fibromyalji tanısında karar kıldılar. İlaç verdiler, başka bir şey söylemediler. Sizin öneriniz nedir?
TANI buysa tek başına ilaç tedavisinin faydası yoktur. Düzenli uyuyun. Günlük kafeinli yiyecek-içecek miktarını azaltın. Sadece sabah saatlerinde tüketin. Sigarayı bırakın. Egzersiz; fibromiyalji tedavisinin en önemli parçasıdır. Bu genellikle ağrı belirtilerini ve yorgunluğu azaltır. Başlarda biraz zor olsa da, düşük tempoda başlayıp yavaş yavaş artırın. Mümkünse yüzün. Sadece hareketli olun, aktif kalın ve pes etmeyin! Moral bozuksa fibromyalji iyileşmez. En azından iyileştiğinizin farkına varamazsınız. Depresyon veya kaygı kontrolü ve gerekirse tedavisi de gerekli.

Doktor bey, mememden süt gibi sıvı geliyor. Komşum 'kanser olmasın hemen doktora git' dedi. Çok korktum. Ya kanser çıkarsa ben ne yaparım?
Şikâyetini tespit etmen, çok önemli bir uygulama. Ama komşundan değil doktorundan bilgi alman daha rahatlatıcı olur. Memelerden sütsü sıvı gelmesi Galaktore dediğimiz bir durumdur. İlaç yan etkisi, stres, hipofiz bezi bozukluğu gibi birçok ihtimale bağlı olabilir. Hatta herhangi bir hastalık bile tespit edemeyebiliriz. Panik yok, tedbir var. En kısa sürede Kadın Hastalıkları veya İç Hastalıkları uzmanına muayene ol.