DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 9 Mart 2017

Ağzının tadı kaçmasın diye zayıflamalısın

51 yaşında şeker hastasıyım. Menopozdayım. Eşim ısrar etse de cinsel ilişki isteksizliği yaşıyorum. Nedenini bilemiyorum. Benim yüzümden eşimin de hayatı daha sıkıcı oluyor. Bazen boşanayım o rahat etsin diyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?
Bir kere şu bunalımdan kurtul. Hem menopoz hem de şeker hastalığına bağlı cinsel organ ve istekte değişiklikler olur. Uyarılma azalır. Cinsel ilişki sırasında cinsel organ kuruması ve buna bağlı acı çekme korkusu da eklenince mevcut halin doğal olarak böyle oluyor. Şeker hastalığını düzene koyup, nöropati var mı bakıp tedavi verelim. Ayrıca bir kez kadın hastalıkları uzmanından destek almamız uygun olur. Bunu stres yaparsan her şey daha zor olur.

Amcalarımda, dayımda, halamda kolesterol yüksek. Şikâyetim yok ama kolesterol tahlili yaptırsam mı? Şişmanlık kolesterolü yükseltir mi? Ne yapayım?
Kolesterol hasta eden bir madde değildir. Aşrı yüksekliği hastalıklara neden olabilir diye tedbir alınır. Tahlil yaptır. Sülalece tedbir almanız gerekir. Perhiz yaklaşık %30 düzelme sağlayabilir. Yani yemeği düzeltmek her şeyi düzeltmez. Sigara kullanma. Hareket et, bol su iç, stres yapma (kolaysa). Kurubaklagiller, yeşil çay, zeytinyağı, kuruyemişler kolesterolün dengelenmesi, verdiği zararların azaltılmasına yardımcı gıdalardır.

Şişmanlarda şeker hastalığı daha fazla olur diyorlar. Ben de 123 kiloyum. Zayıflarsam da şeker hastası olur muyum?
Beden bir araba olsaydı benzini 'glikoz' olurdu. Yani bedenin enerji kaynağı yediklerimizden yapılan kan glikozudur. Bu gıdayı bedenin kullanmasını sağlayan aracı maddeye de insülin denir. Şişman kişilerde insülin direnci olabilir. Bu da önce kan şekerini düşürür. Sonra düşüremez hale getirir. Ve sonunda da şeker hastası olursun. Zayıflarsan şeker hastası olma riskin azalır.