DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 30 Ağustos 2016

Fibromiyaljiye dikkat edin

22 yaşında biriyim. 94 kiloyum. Hangi diyeti önerirsiniz?
Şişmanlık düzenli takiple düzene girebilen bir hastalıktır. Ne olduğu belli olmayan diyetler bedende düzensizlik yaratır. Önce bir iç hastalıkları uzmanının takibine girmen gerekir. Gerek hormonlar, gerek insülin-glikoz düzenin gerekse diğer bedensel özelliklerinin tespiti şart. Ardından sana has yemek, egzersiz, stres kontrol yöntemleri planlamalıyız. Sonra kalıcı olarak kilo verdirebiliriz.

Kızım adet görmeye başladıktan sonra eğitim hayatı aksadı. Bunun adetle ilgisi var mıdır?
Kız çocuklarında adet kanamaları demir eksikliğine neden olabilir. Ayrıca B12, Folik Asit gibi kan yapımına faydalı vitamin eksikliklerinde anemi yani kansızlık olabilir. Bu da öğrenmeyi, dikkati azaltır. Halsizlik, bitkinlik, yorgunluk, baş ağrıları yapabilir. Uzun sürerse veya ileri seviyede kansızlığa neden olursa öğrenme ve okul başarısı bozulur. Demir veya eksikliği olan vitaminlerle başarılı tedaviler yapılır. Aksi takdirde dersine çalışmıyor, aklı bir karış havada gibi gerçek olmayan yakıştırmalarla ömürler törpülenir.

62 yaşındaki anneme fibromiyalji teşhisi konuldu. Bu hastalıkla ilgili bilgi verir misiniz?
Fibromiyalji uzun süren, yaygın düşkünlük meydana getiren, ağrılarla tekrarlayan bir hastalıktır. Bu hastaların kasları, boyunları, omuzları ve sırtları ağrır. Yeterince uyuyamazlar, uyandıklarında veya uzun süreler oturduktan sonra hareket ettiklerinde sıklıkla adaleleri sertleşmiştir. Ağrının yoğunluk ve yerleşimi ve bitkinliğin derecesi günden güne değişebilmekte, aşırı egzersiz ve stresle kötüleşebilir. Fibromiyalji insanları orta yaşların başlarında etkileyen ve oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Evham-streskaygı- huzursuzluk yaşayan kişilerde sık tekrarlar. Mutlaka Psikolog ve Psikiyatrist desteği alsın.