DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 16 Haziran 2016

Baş ağrısı ciddiye alınmalı

18 yaşında bayanım. Başıma bir anda ağrı saplanıyor ve başım dönüyor. Bacaklarıma kramp giriyor. Neyim var benim?
Tek nokta baş ağrıları daha çok, migren, görme bozuklukları, kan şeker düşmeleri ile ilgili olabilir. Ani baş dönmesi ve beraberindeki kramp şikayetleri de kan şekeri düşmelerinde görülebilir. Açlığa tahammülsüzlük, kilo alma, adet düzensizliğine neden olabilir. Yine de tarif edilen şikayetler birçok hastalıkta görülebileceğinden hemen doktora gidip gerekli kontrolleri yaptırmalısın.

6 yıldır şekerim var. Şeker böbrekleri bozar mı?
Böbreklerimiz, idrarı oluşturan zararlı maddelerin vücuttan atıldığı organdır. Şeker hastalarında yıllar içinde böbreklerin küçük damarlarındaki etkilenmeye bağlı olarak ilk önce normal idrar tahlili ile saptanamayan küçük miktarda protein çıkışı ile sorun başlar; buna 'mikroalbuminüri' denir. Hastalarımıza en geç yılda bir kez yaptırırız. Bu erken devrede hastada böbrek bozukluğuna ait hiçbir belirti yoktur. Bu devredeki bozukluk saptanır ve tedavi edilirse böbreklerdeki hasar durdurulabilir ve iyileştirilebilir. Bu dönemde, diyette proteinin ve tuzun kısıtlanması, kan şekeri kontrolü, yüksek tansiyonun tedavisi ve idrar yollarında iltihap varsa tedavi edilmesi önemlidir. Böbreklerdeki bozukluk ilerlediğinde kanda üre yükselir, kan basıncı artar. Vücutta, ayaklarda şişmeler olur. Hasta diyaliz ile yaşamını sürdürür. Böbrek bozukluğundan korunmada kan şekerinin normal seyretmesi ve düzenli kontrol muayeneleri önemlidir.

9 aylık evliyim. Cinsel ilişkide ağrım oluyor. Eşime bunu söylemeye çekiniyorum. Geçmişte olduğum apandist ameliyatının ilgisi olabilir mi?
Mutlaka en kısa sürede bir kadın hastalıkları uzmanına gitmelisiniz. Kadınların neredeyse yarısında cinsel ilişki sırasında ağrı sorunu yaşanabilir. İlk cinsel ilişkiden itibaren ağrı olabilir. Sonradan cinsel ilişki sırasında oluşan ağrılar, kadının ruhsal yapısındaki değişimden, jinekolojik hastalıklardan veya daha önce geçirdiğin cerrahi işlemlerden kaynaklanıyor olabilir. Muayene sonrası bir sıkıntı bulunmazsa psikolog görüşü gerekir.