DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 31 Mayıs 2016

Saç dökülmesinden korkmayın

25 yaşındayım. Saçlarım dökülüyor. Evlenirken sorun olur diye korkuyorum. Saçlar neden dökülür? Günlük ne kadar saç dökülmesi normaldir?
Her şeyi kafana takarsan hayat boyu hastalıklar yanından ayrılmaz. Erişkin bir insanda 5-6 milyon civarında kıl bulunur. Tamamen saçla kaplı bir başta ortalama 100.000 adet saç vardır. Bir saçın ortalama ömrü 2-7 yıldır. Saçın büyüme döngüsü yaklaşık 2-3 yıl sürer. Her saç teli bu aşamada ayda 1 cm kadar uzar. Her gün yaklaşık 100 adet saç dökülmesi normaldir.

Doktor bey AIDS sadece cinsel ilişkiyle mi bulaşır?
Virüs cinsel ilişki sırasında vücuda vajina, vulva, penis, rektum veya ağız dokusundan içeri girebilir. Kanında HIV virüsü olan birinin kanından hazırlanan kan ürünüyle de kan yoluyla HIV size bulaşabilir. HIV taşıyan kişinin kanıyla temas eden mikroplu iğne, şırınga, tıbbi cihazlarla temas edenlere bu virüs geçebilir. Gebelik veya doğum sırasında HIV enfeksiyonu kapmış ve tedavi edilmemiş gebe kadınların yaklaşık dörtte biri ila üçte biri bebeklerine bu virüsü geçirebilir. Virüsle enfekte annelerin sütüyle bebeklere de HIV bulaşabilmektedir. Yani HIV bulaşmış kankan ürünü ile sizin bedeninizin kanı temas ederse bulaşma ihtimali olur.

Hocam şişmanım. Tansiyonum da yüksek. Kalktık gittik muayene olduk. "Metabolik Sendrom" dediler. Ne olduğunu da anlatamadılar. Çok kalabalıktı. Bu nedir?
Metabolik sendrom şişmanlık, hipertansiyon, kan şeker düzensizliği ve kan yağlarını yüksekliğinin bir arada görüldüğünde verilen isimdir. Özellikle kalp hastalıklarının görülmesinde riski arttıran bir durumdur. Trigliserid (kolesterol dışı kan yağı) düzeyinin 150 mg/dl'nin üzerinde oluşu, HDL-Kolesterol (iyi huylu kolesterol) düzeyinin kadınlarda 50 mg/dl, erkeklerde 40 mg/dl'nin altında oluşu, tansiyon değerinin 130 / 85 mmHg (13 / 8,5)'nin üzerinde oluşu, açlık kan şekeri düzeyinin 100 mg/dl üzerinde oluşu, bel çevresinin kadınlarda 80 santimetre, erkeklerde 94 santimetrenin üzerinde olanlara bu tanı konur. Bu durumların 3 tanesi bir kişide varsa "Metabolik Sendrom" hastalığı tanısı konur.