DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 13 Mayıs 2016

Sinameki rahatlık verir

3 haftadır büyük tuvaletimi yaparken makatım yanıyor, yırtılacak gibi oluyor. Sinameki iyi gelir mi?
Genele cerrahi uzmanı muayenesi daha iyi gelir. Dışkılama sırasında anüste yırtılma veya kesilme tarzında hissedilen şiddetli ağrı ve bazen olabilen kanama "Anal Fissür" hastalığında olabilir. Ağrı bazen dışkılamadan sonra birkaç saat devam edebilir. Genelde çok katı ve büyük hacimdeki dışkı parçalarının anüsten çıkarken neden olduğu bir durumdur. İltihaplı bağırsak hastalıklarında da görülebilir. Sinameki, rezene, ıhlamur dışkı sertliğini rahatlatabilir. Hastalığı geçirmez.

Kızım gebeymiş. Kıbrıs'ta. Bulantıları çok oluyormuş. Rahmetli annesi olsa bilirdi. Ama ben sormak zorundayım. Gebelikte bulantı ve kusma tehlikeli midir?
Hayır. Gebelik bulantı ve kusmaya doğal bir durumdur. Genç, ilk kez gebe kalan, aşırı kilolu, çalışmayan kadınlarda bulantı, kusma daha sık görülebilir. Bu gebelerde düşük doğum ve erken doğum bile daha azdır. Ancak "Hiperemezis Gravidarum" denilen durum önemlidir. Bulantı ve kusma kilo ve sıvı kaybı, kan tuzlarında bozulma, vücut sıvısının içeriğinde bozulma ve idrarda keton maddesi atılmasına neden olabilecek kadar şiddetli ve sürekli olabilir. Anne beslenmesi fetüsün sağlığı olumsuz etkilenebilir. Bu durumlarda doktor gözetimi ve tedavi gereksinimi şarttır.

Babamın kansızlığı var. Acaba uçağa binebilir mi?
Astım, amfizem, kistik fibrozisli ve yakın zamanda akciğer zarı yırtılması geçirmiş kişilerin mümkünse başka bir ulaşım aracı seçmelidir. Kansızlığı bulunan hastalar kabin oksijen basıncındaki ani değişikliklerden kolay etkilenir. Bu kişilerin, yolculuklarında mutlaka oksijen tüpü taşımaları veya uçaklarda bu gibi durumlar için bulundurulan tüplere ulaşmaları sağlanmalıdır. Herhangi bir operasyon geçiren hastalar iki haftadan önce uçakla yolculuk yapmamalıdırlar. Barsak gazları uçuş yüksekliğine bağlı olarak yüzde 50'ye yakın genişleyebilir. Bu durum uçuş sırasında kalın bağırsağı operasyonla karın duvarına bağlanmış olan hastaların geniş dışkı torbası kullanmalarını gerektirmektedir.