DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 8 Şubat 2016

Ağrı kesiciler de ağrı yapar!

55 yaşına yeni girdim. Ara ara ağrı kesici alıyorum. Bu yaştan sonra zararlı mı? Böbreğime bir şey olur mu?
Doktor tavsiyesi olmadan ağrı kesicileri veya diğer ilaçları kullanmamalısınız. Sürekli ağrı kesici kullananlarda bu ilaçların kullanımına bağlı ağrılar bile olabiliyor. Altta yatan başka hastalıklarınıza, kullandığınız antibiyotiğin cinsine, miktarına göre böbrek zararı ihtimali olabilir. Tabi ki daha önce böbreğinize ait doğumsal veya sonradan geçirilmiş bir hastalık bilgisine göre bu ihtimal daha da ön plana çıkabilir. Öncelikle yeterince su iç. Egzersiz yap. Ortada bir sıkıntı yokken evham yapma. Mutlaka keyif aldığın konularla meşgul ol. Şikayetin olursa böbrek çalışma testleri ve idrar tahlili yapılabilir. Gittiğin doktorlara bu bilgiyi mutlaka ver.

61 yaşındayım. Nörotopik ağrılarım var. 3 senedir çekiyorum. Tedavim sürüyor. İlaçlar yalnızca ağrımı bastırıyor. Ayrıca sedef hastasıyım. Ne yapmalıyım?
Sedef hastalığı bedenimizin kendi kendini yabancı sayıp kendi bağışıklık sistemiyle kendine zarar verdiği bir hastalıktır. Buna benzer hastalıklar bir arada bulunabilir. Nöropatik ağrıların da bir çok nedeni vardır. Tedavileri uzun ve zor olabilir. Bu nedenle yapılabilecek en önemli uygulama nöroloji ve iç hastalıkları uzman takibinde kalmaktır. Kullanılan ilaçların yan etkileri de kasılmalara neden olabilir. Stres kontrolü ve uyku şikayetleri önemlidir.
59 yaşında şeker hastasıyım. Almanya'ya gideceğim. Uçaktan korkuyorum. Yapmam gerekenleri öğrenebilir miyim?
Uçak havalanınca korku kalmıyor. Korku kan şekerini arttırabilir. Yaklaşık 3 saatlik bir yolculuğun şeker hastalığın için sıkıntı yaratması beklenmez. Bilet alırken hastalığını firmaya bildir. İlaç ve hastalığını anlatan bir özet hazırlanmalı. İnsülin, enjektör ve insülin kalemini veya ilaçlarınızı; donma, ezilme ve ulaşamama riskine karşı bagaja vermeyip yanınızda taşımalısınız. Yemekten önce kan şekerinizi ölçmeniz önerilir. Saat farkına göre düzenini doğru ayarla. Seyahat sırasında rahat ayakkabılar giymelisiniz.