DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 30 Ocak 2016

Zayıflamanın sihirli formülü yok

Tansiyonum yüksek. Şişmanım. Kolesterolum de yüksek. Doktorlar sürekli perhiz verip duruyor. Çok acıkıyorum. Sadece ilaçla tedavi yok mu?
Sadece ilaç, verildiği hastalıkla ilgili sonuçları düzeltir. Bu şuna benzer. Örneğin aşırı hızla kaza yaptınız. Arabayı tamirciye getirdiniz. Çarpılan arabayı tamir ettik, patlak lastiği değiştirdik. Eğer sizin aşırı hızla araba kullanma alışkanlığınızı değiştiremezsek yine kaza yapabilirsiniz. Tamir de işe yaramamış olur. Tarifinize göre 'Metabolik Sendrom' dediğimiz bir durum var. Bol şekerli, yağlı diyetin ve hareketsizliğin kaçınılmaz sonucu bu şikayet ve hastalık grubu bedende kendini gösteriyor. Alışkanlıklarınız, yaşam şekliniz, sofranız değişmezse hasta olmaya devam edersiniz. Sonra 'Yedek parça yok mu?' diye sorarsınız. Yedek parça olmadığını öğrenince de üzülürsün. Sihirli formüllerin peşine düşmeyi bırak

Doktor bey biz eşimle cinsi münasebet ile ilgili pek konuşamayız. Biraz değişiklik istiyoruz ama bilmiyoruz. Bir dergide fantaziden bahsediliyordu. Bu ne demek?
"Fantezi" diye dilimize girmiş olan bu kelimenin anlamı sınırsız hayal demektir. Cinsel ilişki ile ilgili çeşitli farklılıkları zihnimizde canlandırmak, cinsel isteği arttırmak isteyenler için bir yöntemdir. Eşini rahatsız etmeyeceğini düşündüğün şeyleri paylaşabilirsin. Bedensel, ruhsal zararlar vermeyecek önerileri birbirinizle doğrudan veya dolaylı paylaşabilirsiniz. Kızmayacağı şekilde söyle. Ancak eşinin rahatsız olduğu durum, fikir olursa ısrar etmek beklenenin tersi bir sonuç yaratabilir. Cinsel hayatınızın sağlıklı olabilmesi paylaşma ve ısrar etmeme prensipleri ile hareket edin.

Ülser için ilaç alıyorum. Nelere dikkat etmeliyim?
Doktorunuz tarafından başka bir şekilde tarif edilmediyse antiasit ilaçların yemeklerden 1 saat önce, 3 saat sonra ve yatmadan önce alınması önemli. Antiasit ilaçlar diğer ilaçların emilimini etkileyebilir. Bu ilaçlardan sonra 1-2 saat diğer ilaçların alınmaması uygun olur. Demir eksikliği için ağızdan demir ilaçları alındıktan sonraki 1-2 saat içinde antiasit alınmaması doğru olur.