DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 10 Ekim 2015

Andropoz cinsel yaşamı vurabilir

Eşim cinsel ilişkimizde eskisi gibi sertleşemediğimi söylüyor. Bana andropozda mısın dedi. Erkek menopozuymuş. Kendi terleyince ben menopozda mısın diye soruyordum. Şaka mı yapıyor. Andropoz nedir? Sizce de ben andropoza girmiş olabilir miyim?
İleri yaş erkeklerdeki 'Testosteron' yani erkeklik hormonundaki düşüşe andropoz denir. Genellikle erkeklerde yaşa bağlı olarak andropoz gözlenir. Genellikle 60 yaşından sonra başlayabilir. Bu hormonun azalmasına neden olan çeşitli hastalıklarda erkek cinsel fonksiyonları etkilenir. Hemen panik yapmayın. Doktor olabilir demiş. Önce kan tahlilleri çıksın. Andropozda cinsel dürtü azalır, daha az sertleşme olur, yaşam sevincinde azalma olur, güç ve dayanıklılık azalır, boy kısalmaya başlar, Üzgünlük sıkıntılı ruh hali artar, spor yetenekleri azalır, iş temposu azalabilir.

Saçlarım 3 aydır çok dökülüyor. Reklamlarda izlediğim şampuan ve jöleleri kullanmasam geçer mi?
Saç dökülmesi kullandığımız temizlik malzemeleri ile ilgili olabilir. Ama altta başka bir hastalıkta yatabilir. Kullandığın temizlik malzemelerine dikkat et. Ama hipotroidi, hipertroidi, çinko eksikliği, B vitamini eksikliği, uykusuzluk, kaygı, stres için düzenli olarak kullandığın ilaçları unutma. Ailende saçlar ne durumda bir de onu kontrol et. Yediklerine, içtiklerin vitamin zengini gıdalar olsun. Kuruyemiş, yoğurt, havuç, kabak çekirdeği ve fasulye saç dökülmesine iyi gelecek besinler arasında yer alıyor.

4 yıldır kuaförde çalışıyorum. Aynı zamanda astım hastasıyım. İş başındayken çok fazla sıkışıyorum. Sizce ne yapmalıyım? Ne tavsiye edersiniz?
Öncelikle dükkanı sürekli havalandır. Özellikle kozmetik malzemeler, deodorantlardan sakın. Sürekli temiz tut. Toz tutucu eşya bulundurma. Özellikle maske takmaya çalış. Aslında hastalığın bu meslek için oldukça zor. Malulen emeklilik şartlarını araştır.