DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 5 Ekim 2015

Bağırsak parazitlerine dikkat!

Çabuk acıkıyorum. Çarpıntı ve terleme de oluyor. 3 aydır bu haldeyim. Kilo verdim. Çok yemek yiyorum. Parazit, kurt olabilir mi midemde?
Parazitlere bağlı hastalıklar da bu şikayetler ortaya çıkabilir.
Bu nedenle parazit tahlilleri, ön tedavisi yapılabilir. Ancak bu şikayetler başka hastalıklarda da ortaya çıkabilir. Özellikle şeker hastalığı ve hipertroidi dediğimiz troid bezinin çok çalıştığı durumlarda da bu şikayetler gelişebilir. Bu yüzden açlık okluk glikozu, tsh gibi başlangıç testlerinide mutlaka yaptır. Ayrıca bazı enfeksiyon hastalıkları var mı diye de bakmamız gerekir.
İhmal etme bir an evvel teşhis ve tedavinin peşine düş.

6 aydır eklem ağrılarım var. Doktora gittim. RF diye bir tahlil yaptı. Biraz yüksek çıktı. Romatizma hastası mıyım?
Panik yok.
Romatizma hastası dememiz içim şikayet, muayene bulguları be bazı tahliller gerekir.
Ayrıca sonuçlar ön tedavi verilerek takibe alınır. RF testinin sonucunu belirtmemişsin.
RF demek romatoid faktör dediğimiz bir testin baş harflerinden oluşan bir kısaltma demektir. Romatoid faktör, sağlıklı insanlarda da yüzde 5-15 oranında olabilir. Tüberküloz, Subakut bakteriyel endokardit, Hepatit C enfeksiyonu gibi bazı mikrobik hastalıklardan sonra da pozitif olabilir. Ayrıca RF testi normalkende romatizma hastalığı olabilir. Romatizma hastalıkları takiple tanının netleştiği hastalıklardır.

26 yaşındayım. Uzun süreli adet düzensizliğim vardı. Daha yeni doktora gittim. Yumurtalıklarımda kist varmış. Kilom ve yüzümdeki kıllarımın sebebi buymuş. İnternete baktım kanser olabilirmişim.
Hemen internetten çık. Yanlış bilgilenme sende olduğu gibi panik atak yaratabilir. Polikistik Over hastalığı neredeyse her 10 kadının 1 tanesinde görülebilen bir hastalıktır. Adet düzensizliği, kıllanma, ciltte yağlanma, sivilce, saç dökülmesi, şişmanlık, kısırlık, şeker hastalığına yatkınlık yapabilir. Yapılan araştırmalarda kadın üreme organlarının kanser riskini arttırdığına dair herhangi bir bulgu elde edilmemiştir. Her duyduğuna inanma.