DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 1 Ekim 2015

Doğum kontrol hapı tansiyonu yükseltir

22 yaşındayım. 3 ay önce evlendim. O günden beri tansiyonum yükseliyor. Babamda da tansiyon var. 3 aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Ne yapmalıyım?
Tansiyon yükselmeleri her insanda olabilir.
Hipertansiyon hastalığı dememiz için 140/90 değerinin üstünde sürekli yüksek kalması gerekir. Eğer tansiyon ölçümlerin 140/90 üzerinde sürekli yüksek ise hipertansiyon hastası olmuşsun diyebiliriz. Ailede hipertansiyon hastası olması beden olarak yatkınlık ihtimali katar. Ancak doğum kontrol hapları tansiyon yüksekliğine neden olmuş olabilir. Ayrıca ilaç alma döneminde tansiyonun yükselmeye başlamasını da izah eden bir durum olur. Hipertansiyon, doğum kontrol hapı kullananlarda kullanmayanlara göre 2-3 kat daha yaygındır.
Hipertansiyon gelişme riski, doğum kontrol hapı kullanma süresi ve yaşla birlikte artar. Daha erken dönemde etkilemişseniz doktorunuzla ve eşinizle doğum kontrol yöntemi ve seçimi hakkında görüşmeniz gerekir.

1 ay önce önce boynum, sonra boğazım ağrıdı. Ardından da ateşim yükseldi. Doktora gittim. Bana, 'Guatr bezin iltihaplanmış' dediler. İlaç verdiler. 1 ay geçti. Hala ara ara ateşim yükseliyor. Aşırı halsizim. Ne yapsam bilemedim? Siz bana ne önerirsiniz?
Muhtemelen troidit dediğimiz bir hastalığa yakalanmışsın. Troid bezi mikroplu veya mikropsuz olarak iltihaplanır. İyileşmesi 3-6 ayı bile bulabilir. Bu arada ateş yükselmeleri, troid hormon düzeyleri artıp azalabilir. Önemli olan belli aralıklarla TSH, FT+, Anti tpo, Anti TG, Haemogram, CRP gibi testlerin ve muayene bulgularının tekrarıdır. Ortaya çıkan tahlil sonuçlarına göre ilaç tedavileri yeniden düzenlenebilir. Bu durumlar da korku, kaygı, huzursuzluk şikayetleri arttırabilir. Panik yok. İç hastalıkları uzmanı veya endokrinoloji uzmanı ile görüşmeli ve takip edilmelisin.