DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 26 Eylül 2015

Doğum kontrol hapları tansiyon yükseltir

27 yaşındayım. 9 ay önce evlendim. 6 aydır tansiyonum yükseliyor. Babamda tansiyon var ama yaşlılık tansiyonu. Doğum kontrol hapı da 6-7 aydır kullanıyorum. Ne yapmalıyım?
Tansiyon yükselmeleri her insanda olabilir. Eğer tansiyon ölçümlerin 140/90 üzerinde sürekli yüksek ise hipertansiyon hastası olmuşsun diyebiliriz. Ailede hipertansiyon hastası olması beden olarak yatkınlık ihtimali katar. Ancak, doğum kontrol hapları tansiyon yüksekliğine neden olmuş olabilir. Hipertansiyon, doğum kontrol hapı kullananlarda kullanmayanlara göre iki-üç kat daha yaygındır. Gelişme riski, doğum kontrol hapı kullanma süresi ve yaşla birlikte artar. Eşinizle yeniden görüşüp doğum kontrol yöntemi ve seçimini tekrar görüşmeniz gerekir.

67 yaşındayım. İdrarda kan çıktı. Prostat büyümüş dediler. Önceden kum döküyordum. Kum dökmek prostatı büyütür mü?
Hayır büyütmez. Prostat bezi hastalıklarında, idrar kese hastalıklarında, böbrek taşlarında ve kum dökme diye özetlenen kristal birikimlerinde idrar yolunda kanama olabilir. Prostat bezi ile ilgili tanı koyabilmek için idrar tahlili, kan tahlili, ultrason filmi, üroloji uzmanı muayenesi gerekir. Genelde hastalar uzman muayenesi dışındakileri yaptırır. Bu nedenle tanı konmadığından hastalık ilerler. Doğru üroloji uzman muayenesine.

Doktor bey 60 yaşındayım 3 aydır kulağımda çınlama var. Bu neden olur? Doktora gitmelimiyim?
Kulak çınlaması hastanın herhangi bir dış uyaran olmadan ses işitmesi halidir. Tek taraflı kulak çınlamaları muhakkak araştırılmalıdır. Altından tümör çıkabilir. Bu patolojilerin varlığı odiolojik testlerle ortaya konulsa bile kesin tanı ancak BT ve MR gibi görüntüleme yöntemleri ile konabilir. Kulak çınlaması aspirin, digoksin ve streptomisin gibi ilaçların intoksikasyon belirtisi ve akustik travmaya bağlı işitme kayıplarının ilk bulgusu olabilir. Yani mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına muayene olarak şikayetin kaynağını araştırmaya başlamalısınız.