DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 4 Eylül 2015

Hazımsızlığa karşı erik iyi gelir

1 yıldır kabızlığım var. 3 aydır kabızlık çayı içiyorum. Bir işe yaramadı. Erik iyi gelir mi? Kompostosu olur mu?
O kadar uğraşma. Tazesini bul ye. Bir kerede 10 adet kadar yiyebilirsin. Tabii miden müsaitse.
Komposto ile bir sürü şeker de bedene girecek. Gerek yok. Ayrıca erikte bol bol C vitamini var. Erikte ayrıca; göz ve cilt sağlığında büyük görevleri olan A vitamini, kanın akışkanlığında görevli K vitamini, osmotik basınç ve su dengesini sağlayan sodyum, potasyum minerali, stres karşıtı mineral olan magnezyum da yeterince bulunur. Kalsiyum ve demir de cabası. Bol lifli bir gıda olan erik kabızlığa da gayet iyi gelir. Ama hareket etmezsen, sıkıntını, stresini azaltmazsan bağırsaklar rahatlamaz. Vaktinde tuvalet ihtiyacını görmezsen kabızlığın geçmez.

3 yıllık evliyim. 3 aydır erken boşalıyorum. Doktorla konuştum geciktirici jel önermedi. İşe yaramaz dedi. Acaba sizin önereceğiniz bir şey var mı?
Cinsel ilişki öncesi halin erken boşalmanın en sık rastlanan sebebidir. Olumsuzluklar, huzursuzluklar, güvensizlikler, yorgunluklar öncelikle cinsel ilişki isteğini azaltır. Eşinin olumsuz tavrı, kibiri, kaprisi, zor beğenir olması, ona karşı hassasiyetin, şevkat hissin ilişki sırasındaki aşırı kontrolcü halin ise başarısızlığı kaçınılmaz kılar. Sen bunları halletmeye başla. Ayrıca testosteron, prolaktin, TSH gibi hormonların ölçülmesi gerekebilir.
Seni muayene etmeden önerebileceklerim bunlar.

61 yaşındayım. Ara ara ağrı kesici alıyorum. Böbreği bozar diyorlar. Bu yaştan sonra böbreğime bir şey olurmu?
Yeni yaşınız hatıralarla, keyifle dolu geçmesini diliyorum. Doktor tavsiyesi olmadan ağrı kesicileri kullanmamalısınız. Sürekli ağrı kesici kullananlarda bu ilaçların kullanımına bağlı ağrılar bile olabiliyor. Altta yatan başka hastalıklarınıza, kullandığınız antibiyotiğin cinsine, miktarına göre böbrek zararı ihtimali olabilir. Öncelikle yeterince su iç. Egzersiz yap.
Keyif aldığın konularla meşgul ol. Şikayetin olursa böbrek çalışma testleri yapılabilir. Gittiğin doktorlara bu bilgiyi mutlaka ver.