DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 24 Ağustos 2015

Mide yanması kanser habercisi

Amcam mide kanserinden öldü. Benimde 4 aydır mide şikayetlerim var. 27 yaşındayım. Mide kanserinin belirtileri nedir?
Varolan şikayetlerinin doğrudan midene bağlı olduğunu anlamak doktor için bile çok zordur. Sindirim sistemi yakınmaları olarak sınıflayabileceğimiz bir grup şikayet var. Ama direk mide kanserine özgü bir belirti olmaz.
Hazımsızlık, şişkinlik, iştahsızlık, ekşime, yanma, geğirme, karın ağrısı, kilo kaybı gibi sık rastlanan şikayetler mide kanserinde de görülebilir. Midenin girişindeki kanserlerde yutma güçlüğü, çıkışındaki kanserlerde de kusma görülebilir. Özel bir belirti vermeden sinsice ilerlediği için ve belirti verdiğinde ileri evrelere ulaşmış olacağı için bir erişkinde her türlü hazım sorununda endoskopi yapılarak mide gözle incelenmelidir. Hemen bir iç hastalıkları uzmanı bul.

2 aydır göğsümde kuş çırpınıyor sanki. Amcamda da aynısı olmuş. Doktora gideceğim. Hangi tahlilleri yaptırayım?
Buna muayeneden sonra kendi doktorun karar versin.
Muayene bulgularına göre tetkikler değişebilir. Aritmi dediğimiz ritmi bozukluklarında bu şikayetler olabilir. İlk olarak elektrokardiyografi çekilebilir. Eğer gerçekten kalp ritmi bozukluğu düşünülecek olursa Holter EKG dediğimiz uygulamayla sorun açığa çıkarılabilir.

Babam bel fıtığından ameliyat oldu. Uzun süre yattı. Geçenlerde aniden nefesi daraldı. Akciğerine pıhtı atmış olabilir dediler. Bu hastalık genetik mi?
Toplardamardaki kanın göllenmesi ve dolaşım hareketinin azalmasıyla ortaya pıhtılaşmalar çıkabilir.
Özellikle uzun süreli olarak yatakta hareketsiz kalmak ileri yaş, ciddi KOAH, Pelvik venler, bacak ve baldırda kan akımında azalmaya yol açan gebelik; batın içi tümörler, kalp yetersizliği, varisler pıhtı atma riskini arttırabilirler.
Bu riskleri olan hastalara varis çorabı, koruyucu tedavi gibi önlemler uygulanabilir. Ayrıca kalıtımsal pıhtılaşmanın artabildiği ailesel hastalıklarda vardır. Ancak anlattıklarınıza bakılırsa sizde riskin arttığı bir durum var. Eğer saydığımız hastalıklar ailede varsa tedbir almak gerekir.