DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 1 Ağustos 2015

Safra kesesi iltihabı omzu vurabilir

Annem 63 yaşında. Annemin karın ağrısı vardı. Sonra ağrı sağ omuzuna çıktı. Acile götürdük. Safra kese iltihabı tanısı koydular. Omuzuna bakmadılar. Tedavi devam ediyor. Şikayetleri azaldı. Omuzuna da baktıralım mı?
Safra kese iltihaplarında ağrılar sağ omuza yayılabilir. İltihap tedavi edildikçe şikayetler azalabilir. Annenin yaşı 63 olduğu için kireçlenme veya lif veya kıkırdak ile ilgili aşınmaları açısından baktırabilirsin. Bir kez Fizik tedavi uzmanı tarafından eklem ve bağlanma dokuları değerlendirilebilir.

6 aydır sürekli bisiklet sporu ile ilgileniyorum. 3 aydır makatıma, torbalarıma, kasıklarıma yayılan ağrılarım oluyor. Prostat iltihabı olabilir dediler. 27 yaşında olur mu? Sporla ilgisi olabilir mi?
Bisiklet oturakları dar ise, yarış bisikleti benzeri öne doğru eğilme pozisyonu ile kullanım sürekli ise bu sporla ilgili olabilir.
Özellikle Pudental sinir dediğimiz sinir kablosu bu tip durumlarda baskı altında kalır. Bu tip şikayetler yapabilir.
Prostat bezi iltihaplarında da bu tip şikayetler olduğundan karıştırılabilir. O yaşta da iltihap olabilir. Üroloji uzmanına benim dediklerimide ilet. İltihap ihtimalide araştırılsın. Ayrıca yaptığın sporuda gözden geçir. Hatta bir süre bırakarak şikayetlerinin etkilenip etkilenmediğini takip et.

Kızım üniversite sınavına hazırlanıyordu. Sınavlardan önce nefes darlığım oluyor diyordu. Sınavları kazanamadı. Geçen gece aniden hızlı hızlı nefes almaya başladı. Sonra fenalaştı. Acile götürdük. Bişey yok dediler. Ne yapalım?
Önce sizde paniklemeyin. Anlaşılan doktor muayene bulgularında hastalıklara ait bir bulgu tespit etmemişler.
Özellikle panik ataklarda, aşırı kaygılarda, huzursuzluklarda kişilerde ortaya çıkan hızlı nefes alıp verme durumlarına 'Hiperventilasyon Sendromu' diyoruz. Bu şekilde kandaki karbondioksit hızla düşer. Şikayetlere neden olur. Hemen poşet, kağıt torba gibi kapalı bir torbanın içine doğru nefes alıp versin. Bu şekilde sakinleşebilir. Ayrıca bir kez göğüs hastalıkları uzmanı ve psikolog tarafından da değerlendirilmesi gerekir.