DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 30 Temmuz 2015

Tiroid operasyonlarında tecrübe gerekir

Annem guatr hastası. Geçen hafta artık ameliyat edelim dediler. Gün aldım ama ameliyat riskli mi?
Risksiz hiç bir şey yok. Bu ameliyatta kanama, 'Recurrent laryngeal sinir' yaralanması, paratiroid bezlerinin hasarlanması söz konusu olabilir. Bu riskler sıklıkla yaygın lenf bezi büyümesi olmuş ilerlemiş tümörü olanlarda, veya daha önce tiroid cerrahisi geçirenlerde ya da göğüs kemiğinin arkasına inen ve iç guatr olarak bilinen "Plonjon guatrlar" dediğimiz durumlarda daha sık görülür. Ayrıca tiroid operasyonu yapacak cerrahın çok deneyimli olmaması da daha sık komplikasyon görülme nedenidir. Bu ameliyatta herhangi bir komplikasyon riski yüzde 2'den daha az olmalıdır. Bununla birlikte bu oranlar cerrahın tecrübesine bağlı olarak değişmektedir.
Ameliyat öncesi hastalar ameliyat olacağı cerrahından operasyonun alternatif tedavi yöntemleri, risk ve faydaları hakkında bilgi almalılar.
Çünkü genel riskler ayrı bir konu ama kişiye özel riskler başka bir bilgi.

Doktor bey 17 yaşındayım. 2 yıl önce adet görmeye başladım. Adetini takip et diyorlar. Her kafadan bir ses çıkıyor. Adetimi nasıl takip edeyim?
Doğru söylemişsin. Son adetin ilk günü ile gelecek adetin ilk günü arasındaki zamana dikkat et. Adet doğurganlık özelliğinin başladığının işaretidir.
Bir kadının yumurtalıkları her ay bir yumurta üretir.
Eğer gebe kalınmazsa gebeliğe hazırlanmış rahim içi zarı adet kanaması olarak dışarı dökülür.
Bunun zamanıda yaklaşık geçen adetin birinci gününden itibaren 14.-16. günler civarıdır. Bu dökülme kanaması 4-5 gün sürer ve adet kanaması olarak adlandırılır. Eğer bir kadın 22 günden erken adet görüyorsa veya 40 günden geç adet görüyorsa adet düzensizliği var denilebilir.