DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 28 Temmuz 2015

Spastik kolonu olan ıhlamur içsin

Nafiz hocam 5 yıldır spastik kolon dedikleri bir hastalığım var. Gazlı içecekler içemiyorum. Tüketirsem hastalığım azıyor. Ne içsem rahatlarım? Bir tavsiyeniz var mı?
Huzursuz bağırsak hastalığında gazlı ve kafeinli içecekler rahatsız eder. Kahve, koyu çay, neskafe, süt, sütlü kahve, limonata, boza, kolalı içecekler, kakao, salep gibi içecekler şikayetleri arttırabilir. Ihlamur, adaçayı, papatya, anason ve rezene çayı bağırsak hareketlerini kolaylaştırıp, rahatlık verebilir. Sakız çiğnemek, iç çekmek de gazını arttırabilir.
Elinle karnını sağdan sola ovalayarak gazını çıkart. Tabi herkesin içinde değil.

1 ay önce boyun bölgemin önünde beze gibi bir şey çıktı, guatr mı oldum yoksa kanser mi? Çok korkuyorum. Hastalığı nasıl anlar ve teşhis ederim.
Öncelikle panik atak olmuşsun.
Ortada bir şey yokken bu korku niye. Doktoruna git. Bazı kan testleri ve boyun ultrasonuyla değerlendirsin. Tiroid boynun ön tarafında, Adem Elması'nın alt kısmında yerleşik, kelebek şeklinde, 20-25 gr ağırlığında bir iç salgılı bezdir. Bu bezde çeşitli hastalıklar, bu arada kanser de oluşabilir. Bu bölgede genellikle ağrısız bir şişlik, yumru şeklindeki oluşum yüzde 5 olasılıkla kanser olabilir. Bu sırada tiroid bezinin işlevi genellikle normaldir. Dikkatli ama sakin olmanda fayda var.

27 yaşındayım. Adetlerim düzenli. Ablam evli ve benden 5 yaş büyük. Rahim ağzında kanserden şüphelendiler. Rahim kanseri olanlar nasıl anlar? Yardım edin.
Rahim ağzı kanseri için doktorunuzun kontrolünde yayma dediğimiz rahim ağzı hücre incelemesi yapılmalıdır. Ayrıca kokusuz ve koyu renkli akıntılar, cinsel ilişki sonrası kanamalar, normal düzenin dışındaki vajinal kanamalar, menopoz döneminde kanama olması ve karın ağrısı rahim ağzı kanserinin işaretleri olabilir. Kaldı ki hiçbir belirtide vermeyebilir. Düzenli kontrollerini yaptırmalısın. En iyisi ve tedbirlisi budur.