DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 22 Temmuz 2015

Göz damlaları kalp ritmini yavaşlatabilir

Sık sık çarpıntım oluyor. Annemin kalp doktoru ilaç verdi. İlaç kullanıyorum. Perhiz şart mı? Nelere dikkat edeyim?
Çay, kahve, sigara gibi alışkanlıklarını terk et. Kafein içeren her türlü gıda çarpıntıyı tetikler. Aşırı açlık-tokluk, sıcak-soğuk, aşırı baharatlı gıdalar çarpıntıyı tetikler.
Farklı hastalıklarda kullanılan bazı ilaçlar çarpıntıyı tetikler. Örneğin öksürük şurupları, bazı astım ve kronik bronşit ilaçları da çarpıntı yapabilir. Bazı göz damlaları kalp ritmini yavaşlatabilir. Stres yönetimi, ideal kilo, düzenli egzersiz, hayvansal ve katı yağlardan sakınan bir diyet, tuzun azaltılması, sigara ve alkol alımından uzak durulması önemlidir.

Babamın ayağı yürüyünce ağrıyor. Durunca geçiyor. 12 yıldır şeker hastası. Kalp krizi geçirdi. Ne dersiniz?
Şeker hastası kalp krizi geçirmişse bedenindeki damarlarda tıkanma başlamış demektir. Hareketle artıp dinlenince geçen ayak-bacak ağrıları damar tıkanıklığının işareti olabilir. Bacak damarlarının tıkanıkları diz altı ve üstü diye sınıflandırılır. Aynı kalp krizi gibi tam tıkanırsa kangrene neden olabilir. Tedavide balon veya stentleme kullanılabilir.
Bunun içinde erken tanı koymak gerekir. Diz altı damar tıkanıkları özellikle şeker hastalarında görülüyor. Tedavi süreçleri geciktirildiğinde, ayakta kapanmayan yaralarla başlayıp çoğu zaman ayağın kesilmesi ile sonuçlanabilir. Bu nedenle hemen iç hastalıkları uzmanına gidip takibe başlayın.