DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 20 Temmuz 2015

Gebeler için balık yağı alımı uygundur

2 aylık hamileyim. Gebeliğim iyi geçsin istiyorum. Yediklerime dikkat ediyorum. Balık yağı desteği de alayım mı?
Gebelikte omega-3 ya da daha yaygın bilinen adıyla "balık yağı" almanın gebelik diyabeti, hipertansiyon ve eklampsi denen hastalık oluşmasını önlemediği saptanmıştır. Avrupa'da yapılan çalışmalarda yüksek riskli gebelere son üç ayda günde 2.7 gram EPA+DHA yağ asidi verildiğinde prematür doğum riskinin % 33 den % 21'e azaldığı görülmüştür. Gebelikte EPA ve DHA alan annelerinin beyin fonksiyonlarının daha iyi olduğu iddia edilmişse de ileri çalışmalara ihtiyaç vardır. Yani en azından zararı yok. Ama bütün mucizeleri balık yağından beklememek lazım.

20 yaşında bir bayanım. Başım çok ağrıyor. Başım aniden dönüyor. Bacaklarıma kramplar giriyor. Bir hastalığım olabilir mi acaba?
Tek nokta baş ağrıları daha çok, migren, görme bozuklukları, kan şeker düşmeleri ile ilgili olabilir.
Ani baş dönmesi ve beraberindeki kramp şikâyetleri de kan şekeri düşmelerinde görülebilir. Açlığa tahammülsüzlük, kilo alma, adet düzensizliğine neden olabilir. Yine de şikâyetlerin birçok hastalıkta görülebilir. Hemen doktora gitmelisin. Muayene bulgularını tespit edip bazı kan testleri ve filmleri istememiz gerekebilir.

6 aylık evliyim. Başından beri doğru düzgün eşimle birlikte olamıyorum. Yeteri kadar sertleşemiyorum. Bir hastalığım yok. Eşim bir şey demiyor. Ama o da huzursuz. Hangi doktora gideyim?
Cinsel tatmin için gerekli olan sertliğin sağlanamadığı duruma "Erektil Disfonksiyon" diyoruz. Tanı tamamda takip ve tedavi için ortalama 3 aylık bir takip gerekiyor.
Erkeklerde sık görülür. Yaş ilerledikçe daha sık görülür.
Ayrıca şeker hastalığında, damar hastalıklarında, psikiyatrik hastalıklarda ve hormon hastalıklarında daha sık ortaya çıkar. Ek olarak şişmanlık, hipertansiyon, kan yağ ve kolesterol yüksekliği gibi birçok kronik hastalık neden olabiliyor.
İlaçla, psikoterapiyle veya bazı müdahale ve enjeksiyonlarla tedavi edilmeye çalışılıyor. Hemen üroloji uzmanı bul. Muayene ol.